Ove godine manje odobrenja za gradnju

Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je izdano 800 odobrenja za građenje, što je 5,3 posto manje u odnosu na kolovoz 2009. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). U odnosu na srpanj izdano je 59 dozvola više, odnosno ostvareno je povećanje od 8 posto. Ukupno je u prvih osam mjeseci ove godine izdano 6.516 odobrenja ili 14 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

 

Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u prvih osam ovogodišnjih mjeseci iznosi 17,5 milijardi kuna, od čega se 10,2 milijarde kuna odnosi na radove na zgradama, a 7,3 milijarde kuna na radove na ostalim građevinama. To je 20 posto manja vrijednost nego po odobrenjima izdanim u prvih osam mjeseci prošle godine, po kojima su bili predviđeni radovi u vrijednosti od 21,8 milijardi kuna.
Prema dozvolama za građenje izdanim u prvih osam mjeseci ove godine predviđena je gradnja 8.726 stanova, dok je prema onima iz istog razdoblja lani bila planirana izgradnja 10.977 stanova. Tako je u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine u istom ovogodišnjem razdoblju predviđena gradnja 20,2 posto manje stanova.

Statistički podaci samo za kolovoz pokazuju da je ukupna vrijednost radova predviđenih izdanim odobrenjima za građenje nešto manja od tri milijarde kuna (2,97 milijardi), dok je u lanjskom kolovozu iznosila 2,3 milijarde kuna. Pritom se 1,9 milijardi kuna odnosi na radove na zgradama, dok su radovi na ostalim građevinama vrijedni 1,05 milijarde kuna.

Najviše odobrenja za novogradnju

U kolovozu je za zgrade izdano 709 odobrenja, a za ostale građevine 91. Prema vrsti gradnje, najviše odobrenja za građenje izdano je za novogradnju, njih 619, a za rekonstrukcije 181. Na novogradnju se odnosi 2,7 milijardi kuna vrijednosti radova, a na rekonstrukcije 288,2 milijuna kuna.
Prema odobrenjima za građenje izdanim u kolovozu predviđena je gradnja 1.083 stana s prosječnom površinom od 92,4 četvorna metra.
Tako je broj stanova predviđenih za gradnju nešto manji od prošlogodišnjeg kolovoza, kad ih je bilo 1.159. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox