Ovo je najbrži vlak u Europi koji juri brzinom od 400 km/h

Na specijaliziranom sajmu u Berlinu predstavljen je najbrži vlak u Europi. Talijanska jurilica Frecciarossa 1000 vozi brzinom od 400 kilometara na sat i udaljenost od 600 kilometara prijeđe za dva sata i 20 minuta.

Kada 2014. godine bude puštena u promet Frecciarossa 1000 (Crvena strijela) putnici će od Rima do Milana (600 km) putovati samo dva sata i 20 minuta. To je 40 minuta manje nego što sada treba za istu put, piše business.hr

Vlak je sagradio talijanski proizvođač AnsaldoBreda, tvrtka kćer koncerna Finmeccanica, u suradnji s talijanskom podružnicom tvrtke Bombardier. Dug je 202 metra, sastoji se od osam vagona s 465 mjesta, a novost je također da je riječ o najtišem vlaku na svijetu. S obzirom na brzinu koju postiže talijanski mediji prozvali su ga "Ferrari na tračnicama". 

Talijanske državne željeznice već su naručile 50 kompozicija Crvene strijele, što predstavlja investiciju od 1,5 milijardi eura. Željeznice time žele konkurirati talijanskoj aviokompaniji Alitalia, ali i privatnoj konkurenciji. Privatna željeznička kompanija NTV najavila je da će od 3. listopada proširiti svoju mrežu. Uz vlak Italo, koji prometuje između Milana i Napulja i pritom postiže brzinu veću od 300 kilometara na sat, NTV će ponuditi i liniju od Milana prema Padovi i Veneciji novim vlakom. (HT)

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox