Ovoj industriji ni recesija nije problem

Švedski institut SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) objavio je izvještaj koji pokazuje da je u 2010. tržište oružja za 100 najvećih proizvođača ostvarilo rast, no ne kao prijašnjih godina, piše metro-portal.hr. 

Izvještaj švedskog instituta pokazuje kako su veliki proizvođači oružja najviše profitirali od terorističkog napada 11. rujna 2001. Tržište oružja padalo je sve od raspada Sovjetskog saveza, no od 2001. pa do 2010. godine bilježi rast od čak 60 posto.

Od pojedinačnih tvrtki prednjače američki koncerni: Lockheed Martin prodao je oružja za 35,7 milijardi dolara, britanski BAE Systems prodao je oružje u vrijednosti 32,9 milijarde dolara, dok je američki koncern Boeing ostvario prihode od 31,4 milijardu dolara. 

Američke tvrtke drže više od 60 posto svjetske trgovine oružjem, 30 tvrtki iz 100 najvećih dolazi iz zapadne Europe, a 8 iz Rusije. U izvještaj Švedskog instituta nisu uračunati podaci o prometu oružjem Narodne Republike Kine, no obavještajne službe procjenjuju da je kinesko tržište oružja u posljednjih nekoliko godina imalo strelovit rast. (jk)

 

Izvor: www.metro-portal.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox