Pad cijena industrijskih proizvoda

Hrvatska je u svibnju bila jedna od zemalja Europske unije koja je zabilježila najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj potonule su u svibnju za6,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu prije, čime je ubrzan njihov pad u odnosu na travnja, kada su na godišnjoj razini pale za 5,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Time se Hrvatska svrstala među zemlje EU-a koje su u svibnju zabilježile najveći pad cijena na godišnjoj razini, uz Nizozemsku, s 8,2 posto nižim cijenama, te Grčku i Slovačku, gdje su one smanjene 8,1, odnosno 5,9 posto u odnosu na svibanj 2015.

U svibnju, su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini u svim zemljama članicama EU, osim na Malti, gdje su porasle za 0,9 posto.

Na razini EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su u svibnju 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, utvrdili su u europskom statističkom uredu. Uteg je bio energetski sektor s 11,3 posto nižim cijenama. Ako se izuzme energija, cijene su pale za 1,0 posto.

U eurozoni su proizvođačke cijene u industriji smanjene u svibnju 3,9 posto u odnosu na svibanj 2015. Pritom je energetski sektor zabilježio 10,8-postotni pad cijena. Bez energije cijene su pale za 1,2 posto.

Na mjesečnoj razini su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u svibnju porasle za blagih 0,1 posto, nakon pada za 1,5 posto u travnju, pokazuje izvješće Eurostata.

Cijene su na mjesečnoj razini zabilježile rast u gotovo svim zemljama EU-a, s tim da su najviše porasle u Belgiji, za 2,7 posto, Nizozemskoj, za 2,0 posto, Mađarskoj, za 1,6 posto, i Grčkoj, za 1,3 posto. Pale su samo u Latviji, Švedskoj i Bugarskoj, za 0,4 posto, 0,2 posto, odnosno 0,1 posto. (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox