Pad dobiti IGH za 82,5 posto

Institut IGH i njegova ovisna društva u prošloj su godini ostvarili dobit prije oporezivanja u iznosu 7,1 milijun kuna, što je za deset milijuna kuna ili za 58,5 posto manje nego 2010. godine, podatak je iz preliminarnog konsolidiranog financijskog izvješća koji je ta tvrtka objavila na Zagrebačkoj burzi.

Po tim preliminarnim rezultatima, neto dobit IGH i njegovih ovisnih društava iznosila je 1,6 milijuna kuna, što je smanjenje za čak 82,5 posto u odnosu na 2010. kada je neto dobit iznosila 9,2 milijuna kuna. Preliminarna dobit nakon oporezivanja pripisana imateljima kapitala matice iznosi 1,3 milijuna kuna, navode iz Instituta IGH. Prema preliminarnim rezultatima poslovanja, ukupni su prihodi Instituta IGH i njegovih ovisnih društava u prošloj godini iznosili 546,6 milijuna kuna, što je 6,5 posto manje nego li godinu prije, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za oko 5 posto, na 539,5 milijuna kuna.

Iz Instituta IGH navode kako su prihodi od prodaje u prošloj godini iznosili 483 milijuna kuna, od čega je na inozemnom tržištu ostvareno 82 milijuna kuna. Konsolidirani poslovni prihodi iznosili su 513 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za oko 7 posto, a operativni troškovi poslovanja iznosili su 476 milijuna kuna, što je 5 posto manje nego u 2010. godini. Po podacima iz izvješća, financijski su prihodi Instituta IGH prošle godine iznosili 33,2 milijuna kuna, a financijski rashodi 60,9 milijuna kuna i najvećim se dijelom odnose na kamate po kreditima 47 milijuna kuna te gubitak od negativnih tečajnih razlika 12 milijuna kuna.

Iz Instituta IGH navode kako kontinuirano nastavljaju proces racionalizacije poslovanja, a temeljem programa zbrinjavanja viška djelatnika te redovitih umirovljenja do kraja 2011. broj zaposlenih u matici smanjen je za 72 zaposlenika. Tijekom 2012. očekuje se dovršetak građevinsko-investicijskih projekata Ban Centar i Centar Bundek, što bi očekivano trebalo pozitivno utjecati na smanjenje financijskih rashoda društva do kraja ove poslovne godine u odnosu na one iz prošle godine, navodi se u objašnjenjima poslovodstva Instituta IGH. (Hina/HT)

 

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox