Pad prometa u industriji na godišnjoj razini, rast narudžbi

Hrvatska industrija u svibnju je zabilježila rast prometa na mjesečnoj razini za 7,5 posto, dok je na godišnjoj razini promet smanjen za 1,9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Time je na godišnjoj razini treći mjesec za redom nastavljen pad prometa industrije na godišnjoj razini, a pad je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, usporen s obzirom da je u ožujku zabilježen pad za 3,1 posto, a u travnju za 4,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Kumulativni podaci za prvih pet mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije pao za 1,4 posto.

Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u svibnju u odnosu na travanj bilježi njihov pad za 23,5 posto, a pod utjecajem pada narudžbi sa stranih tržišta za 32 posto, dok su narudžbe s domaćeg tržišta porasle za 2,8 posto. U odnosu na svibanj 2011. narudžbe su porasle za 5 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta porasle za 7,1 posto, dok su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe smanjili za 1,2 posto. Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na rast narudžbi na godišnjoj razini utjecao rast narudžbi intermedijarnih proizvoda za 20,8 posto te narudžbi kapitalnih proizvoda za 2,3 posto. Na godišnjoj su razini narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene za 71,2 posto, a netrajnih proizvodi za široku potrošnju za 16,5 posto.

Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi je u razdoblju od siječnja do svibnja u svakom mjesecu bilježila rast narudžbi na godišnjoj razini, a rast se kretao od 0,2 posto u ožujku do 55,6 posto u travnju. Kumulativno se u prvih pet mjeseci ove godine bilježi rast narudžbi za 13,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox