Pad zaposlenosti u drugom tromješječju

Hrvatska je u drugom tromjesečju jedina među zemljama Europske unije zabilježila pad broja zaposlenih na tromjesečnoj i na godišnjoj razini, objavio je u utorak europski statistički ured EUROSTAT.

U razdoblju od travnja do lipnja broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjen je prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Isti postotni pad zabilježen je prema sezonski neprilagođenim podacima europskog statističkog ureda i u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Time je Hrvatska jedina među 28 zemalja Europske unije zabilježila pad zaposlenosti u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca i u odnosu na isto razdoblje lani. Usporedbe radi, u prvom je tromjesečju zaposlenost u Hrvatskoj porasla za 0,1 posto na tromjesečnoj razini, te za 0,7 posto na godišnjoj razini. Među zemljama EU čiji su podaci bili dostupni Eurostatu najizrazitiji rast zaposlenosti na tromjesečnoj razini zabilježila je u drugom kvartalu Estonija za 1,7 posto. Slijede Irska i Litva, gdje je broj zaposlenih porastao za 1,1 odnosno jedan posto.

Sve su zemlje EU - osim Hrvatske i Finske - zabilježile rast zaposlenosti na tromjesečnoj razini, pri čemu je u Finskoj ona stagnirala. U usporedbi s drugim kvartalom prošle godine najveći rast broja zaposlenih u razdoblju od travnja do lipnja bilježile su prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata Irska i Luksemburg, za po 2,9 posto. Slijedi Malta s 2,8 posto, te Španjolska i Mađarska, s povećanjem broja zaposlenih na godišnjoj razini za po 2,7 posto.

Na razini EU broj zaposlenih dosegnuo je u drugom tromjesečju prema procjenama Eurostata rekordnih 232,1 milijuna. Time je uvećan za 0,3 posto na tromjesečnoj razini, te za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

U prva tri ovogodišnja mjeseca broj zaposlenih u EU uvećan je za 0,4 posto na tromjesečnoj razini, te za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox