Pada cijena, ali i prodaja stanova u BiH

Foto: Shutterstock

Prodaja stanova u Bosni i Hercegovini ove je godine smanjena za trećinu, dok je kreditiranje opalo za petinu zbog lošeg poslovnog ozračja, političke krize, cijene nekretnina u zemljama okruženja te opreza građana, objavio je sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na navode agencija za prodaju nekretnina. 

Unatoč tome što se cijene stanova kreću u prosjeku oko 80.000 konvertibilnih maraka (40.000 eura) i u ovoj godini je dodatno smanjena za 25 posto u odnosu na godinu dana ranije i dalje opada njihova potražnja.

Direktor i vlasnik agencije "Sigenx" iz Sarajeva Spaho Ljajić tvrdi da je posljednjih nekoliko mjeseci situacija na tržištu nekretnina u glavnom gradu BiH vrlo loša.

Na ovako lošu situaciju najviše utječe politički ambijent, ali i cijene nekretnina u okruženju, u zemljama regije, koje su, također, u padu, rekao je Ljajić. Dodao je i da banke nestimulativno djeluju u području stanogradnje i prodaje nekretnina.

Direktor lanca nekretnina "Aktido" Fahrudin Baluković istaknuo je da je kupovna moć građana iznimno niska. Bosanskohercegovački građani sve teže se odlučuju na kupovinu nekretnina, kupovna moć je vrlo niska, mogućnosti kreditnog zaduženja prosječnog zaposlenika su između 70.000 i 80.000 maraka, rekao je Baluković. Najskuplji stanovi u BiH se prodaju u u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox