Pada cijena sirove nafte

Cijene sirove nafte kliznule su s najviše razine u 12 tjedana ali im potporu i dalje pruža strah od smanjenja opskrbe sa Sjevernog mora i očekivanja novih poticajnih mjera na obje strane Atlantika.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 60 centi, na 111,40 dolara. Dan ranije poskočio je na 112,56 dolara temeljem nada da će najveća svjetska gospodarstva pokrenuti nove stimulativne mjere za poticanje rasta. Na američkom tržištu njime se u srijedu trgovalo po 50 centi nižoj cijeni od 93,17 dolara, najvišoj od 15. svibnja. Očekivanja da će središnje banke ublažiti monetarnu politiku i najaviti nove cikluse kvantitativnog ublažavanja monetarne politike pojačavaju sklonost ulagača rizičnoj imovini, uključujući naftu i dionice. Tržište nafte u potrazi je za razlozima koji bi poduprli rast cijena. Ponovo je ojačala sklonost riziku i ne bi me iznenadilo da to potraje neko vrijeme, rekao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi izjavio je prošlog tjedna da bi ECB mogao ponovno početi kupovati državne obveznice, ali pojedinosti o planiranom mehanizmu stabilizacije tržišta eurozone nisu poznate. Odvojeno je jedan dužnosnik američke središnje banke u utorak kazao da bi ta institucija trebala pokrenuti još jedan krug kupovine obveznica, dovoljan da podupre posustalo gospodarstvo. Kina je također najavila da će ove godine ponovo prilagoditi svoju monetarnu politiku.

Cijenu sirove nafte u Londonu podupiru i vijesti o velikom opsegu radova na održavanju naftnih postrojenja u Sjevernom moru tijekom sljedeća dva mjeseca, što će spustiti proizvodnju na rekordno nisku razinu. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 107,58 dolara, što znači da je bila 1,91 dolara viša nego dan ranije. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox