Pada popularnost talijanskog premijera Silvija Berlusconija

Popularnost talijanskog premijera Silvija Berlusconija ponovno je pala, prema anketi objavljenoj u srijedu dok parlament priprema idući mjesec glasovanje o povjerenju što bi moglo izazvati prijevremene izbore.

Premijerova popularnost pala je na 35 posto, a to je dva posto manje nego prije mjesec dana i 10 posto manje u odnosu na studeni 2009., prema anketi IPR, čije rezultate donosi dnevnik La Repubblica.

Postotak odobravanja najniži je otkako je 74-godišnji medijski tajkun pobijedio na izborima 2008.

Berlusconija očekuje glasovanje o povjerenju u oba doma parlamenta 14. prosinca, a ne dobije li povjerenje morat će podnijeti ostavku.

U srijedu je Berlusconi rekao da je uvjeren u pobjedu, no analitičari očekuju njegov poraz u donjem domu, gdje nema zajamčenu većinu otkako se ljetos razišao s bivšim koalicijskim partnerom Gianfrancom Finijem.

U ponedjeljak je Fini povukao svoje ministre iz vlade i time produbio krizu. Ako parlament ne podrži Berlusconija, kriza bi se mogla razriješiti prijevremenim izborima u 2011., dvije godine prije roka.

Padne li vlada, predsjednik Giorgio Napolitano mogao bi imenovati prijelaznu administraciju do novih izbora, kakvu je vodio bivši ministar financija Lamberto Dini kada je pala prva Berlusconijeva vlada 1994.

Treće najveće gospodarstvo u eurozoni, Italija je u skupini zemalja s najvećim javnim dugom, no kroz financijsku krizu kormilarila je bolje od mnogih europskih partnera te je izbjegla sudbinu Grčke, Španjolske i Irske.

Anketa IPR-a, koju prenosi La Repubblica, pokazuje da je Berlusconijeva stranka još više izgubila nego sam premijer, jer samo 38,5 posto birača danas podržava njegov Narod slobode (PDL).

Oporbena Demokratska stranka (lijevi centar) ima podršku 26 posto anketiranih birača.

Prema anketi prijevremeni izbori najviše bi koristili Sjevernoj ligi za koju bi, da su danas izbori, glasovalo 12,5 posto birača.

Finijeva stranka Budućnost i sloboda za Italiju, koju je osnovao pošto je isključen iz PDL-a, dobio bi samo 5,5 posto.

Ankete pokazuju da bi Berlusconi još mogao dobiti izbore, ali ne i većinu u Senatu no tada ne bi mogao vladati.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox