Pada prodaja vozila u EU, ali za Britance nema krize

Foto: Shutterstock

Broj registriranih novih automobila u Europskoj uniji ponovo se smanjio u studenom, četrnaesti mjesec zaredom, objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). 

U prošlom je mjesecu tako u 26 članica Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu dostupni) registrirano ukupno 926.486 novih automobila, što 10,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. U listopadu njihov je broj na godišnjoj razini smanjen za 4,8 posto.

Među najvećim je automobilskim tržištima najveći pad zabilježila Španjolska, gdje je registrirano 20,3 posto manje automobila nego u prošlogodišnjem studenom. U stopu je slijedi Italija, s padom registriranih novih automobila za 20,1 posto, a ne zaostaje puno ni Francuska s padom za 19,2 posto. Najveće europsko tržište, ono njemačko, smanjilo se za puno blažih 3,5 posto.

Izuzetak je ponovo bila Britanija gdje je broj registriranih novih automobila u studenom poskoočio za 11,3 posto.

U 11-mjesečnom razdoblju do kraja studenog broj registriranih novih automobila smanjio se u EU za 7,6 posto, uz registrirana ukupno 11.255.094 nova automobila. Najveći je pad zabilježila Italija, za 19,7 posto. Slijede Francuska, s padom njihova broja za 13,8 posto, i Španjolska, gdje se on smanjio za 12,6 posto. U Njemačkoj je pad bio bitno blaži i iznosio je samo 1,7 posto. Britanija je ponovo bila svijetla točka, s povećanjem broja registriranih novih automobila u promatranom 11-mjesečnom razdoblju za 5,4 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox