Padaju ulaganja u Kinu

Izravna inozemna ulaganja u Kinu ponovno su pala u kolovozu slijedom nastavljene slabosti kineskog i globalnog gospodarstva, objavila je vlada u Pekingu.

Ulaganja iz inozemstva pala su u prošlom mjesecu za 1,4 posto u odnosu na godinu ranije, na 8,3 milijarde dolara, priopćilo je ministarstvo trgovine. Trend pada inozemnih ulaganja traje još od studenog prošle godine a prekinut je samo u svibnju kada su izravna strana ulaganja porasla skromnih 0,05 posto.

Vlada je kolovoški pad pripisala usporavanju globalnog gospodarskog rasta, produljenju europske dužničke krize, rastu troškova i slaboj potražnji u Kini. Rast kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu, usporava već šest tromjesečja zaredom a u u tri mjeseca do kraja lipnja iznosio je 7,6 posto, što je njegov najslabiji rezultat u tri godine.

U osmomjesečnom razdoblju zaključno s krajem kolovoza inozemne kompanije uložile su u tvornice i druge projekte u Kini 75 milijardi dolara, što je 3,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, navodi se u priopćenju. Investicije iz 27 zemalja članica Europske unije pale su u tom razdoblju 4,1 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do kolovoza godinu ranije, dok su one iz SAD-a bile manje 2,9 posto, stoji u priopćenju. Ulaganja iz 10 azijskih zemalja i regija, uključujući Hong Kong, Japan, Filipine, Maleziju, Singapur i Južnu Koreju također su pala, i to pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dodaje se. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox