Papa upozorio na progon Roma

Papa Benedikt XVI se  na povijesnom susretu u Vatikanu s predstavnicima Roma iz cijele Europe založio za integraciju Roma i pozvao da se ne zaborave "teški progoni" kojima su Romi bili izloženi, posebice istrebljenje Roma u nacističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata.

Za romski narod i dalje postoje teški i zabrinjavajući problemi poput složenih odnosa s društvima u kojima živite -rekao je papa Benedikt XVI pred romskim izaslanstvom od više od 2000 osoba na prvoj, ikad održanoj audijenciji romske zajednice kod Pape u Vatikanu. "Uvijek tražite pravdu, zakonitost, pomirbu i nastojte nikada ne biti uzrok patnji drugih", rekao je Papa predstavnicima Roma u auli Pavla VI. i zatražio da se angažiraju na putu "integracije iz koje će blagodati imati Romi i cijelo društvo". Institucije, sa svoje strane, to trebaju nastojati odgovarajuće pratiti, napomenuo je Papa i dodao da će crkva na tom putu biti uz Rome.

Današnja Europa koja uklanja granice i bogatstvom smatra različitost naroda i kultura nudi vam nove mogućnosti - rekao je Papa i pozvao Rome da surađuju s Europom kako bi se njihove obitelji "s dostojanstvom uključile u europsko društveno tkivo -izvijestila je agencija AFP.

Vaša povijest je složena i, u nekim razdobljima, bolna. Vi ste narod koji u prošlim stoljećima nije imao nacionalističkih ideologija, nije težio imati neku zemlju ili vladati drugim ljudima. Ostali ste bez domovine i cijeli ste kontinente duhom smatrali svojim domom - rekao je Papa na audijenciji povodom 150 godina rođenja Zeffirina Gimeneza Malle, Roma španjolskog porijekla i mučenika vjere kojega je 1997. beatificirao papa Ivan Pavao II.

Europska savjest ne može zaboraviti" teške progone romskog naroda - rekao je Papa. Tijekom stoljeća upoznali ste gorak okus neprihvaćanja i, ponekad, progona, kao što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu kada su tisuće žena, muškaraca i djece barbarski ubijeni u logorima za istrebljenje. Bio je to, kako vi kažete Porrajmos, Veliko nestajanje, tragedija s kojom se Europa još nije dovoljno suočila, a čiji se razmjeri teško mogu procijeniti ali ih vaše obitelji nose utisnute u srcima - rekao je papa Benedikt i istaknuo da "europska savjest ne može i ne smije zaboraviti toliku bol".

Danas su Auschwitz i drugi koncentracijski logori zaspali i nikada se ne smiju probuditi. Bojim se, međutim, da Auschwitz samo spava - rekla je Papi u subotu Ceija Stojka, austrijska Romkinja koja je preživjela logore Auschwitz i Bergen-Belsen. Nakon njezina dirljivog svjedočanstva Papa ju je zagrlio, izvijestila je agencija ANSA.  (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox