Papandreou odlazi, Grčka će dobiti novu vladu

Grčki premijer George Papandreou i oporbeni čelnik Antonis Samaras dogovorili su sastavljanje nove koalicijske vlade koja treba usvojiti sporazum o pomoći eurozone prije izbora, a na čelu vlade neće se nalaziti Papandreou, izvijestio je ured grčkog predsjednika Karolosa Papuliasa.

Dogovor je postignut nakon što su dvojica čelnika razgovarala s predsjednikom kako bi se prekinula politička paraliza i postigao dogovor o vladi nacionalnog jedinstva koju su tražili europski partneri Grčke. U izjavi iz predsjedničkog ureda kaže se da će u ponedjeljak čelnici razgovarati o tome tko će voditi koalicijsku vladu no i da to neće biti Papandreou.

Sutra će biti novih razgovora između premijera i čelnika oporbe o tome tko će biti čelnik nove vlade, kaže se u izjavi. Izjava ne spominje koliko dugo će trajati prijelazna vlada. Europska unija je u nedjelju Grčkoj dala 24 sata da objasni kako će sastaviti vladu nacionalnog jedinstva kako bi se proveo sporazum o pomoći. Papandreou i njegovi protivnici nastojali su postići dogovor prije sastanka ministara financija zemalja eura u ponedjeljak kako bi pokazali da je Grčka ozbiljna u poduzimanju koraka za izbjegavanje stečaja. (Hina/jk) 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox