Pariz je grad s najboljim imidžom, Zagreb ipak nije u TOP 10

Pariz je grad s najboljim imidžom među 50 gradova u svijetu, pokazalo je ovogodišnje istraživanje "City Brand Indeks" (CBI) tvrtke za istraživanje tržišta GfK dostavljeno iz zagrebačkog ureda te tvrtke.

Nakon Pariza na ljestvici vodećih grad-brendova u svijetu slijede London, Sydney, New York, Los Angeles, Rim, Washington, Melbourne, Beč i Tokio. Istraživanje CBI, koje mjeri percepciju 50 svjetskih gradova, ove je godine provedeno od kraja travnja do sredine svibnja uz više od pet tisuća intervjua putem interneta s osobama starijim od 18 godina iz Australije, Brazila, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Sjeverne Koreje, Velike Britanije i SAD-a. Iz GfK navode i da se u tom istraživanju grad ocjenjuje u šest kategorija (prisutnost, mjesto, pre-rekviziti, ljudi, puls i potencijal), a za svaku kategoriju postoje dva do tri pitanja za procjenu performansi poput doprinosa svijetu, čistoći, klimi, zgradama i parkovima, smještaju, javnim sadržajima, osobnim susretima, stilu života, o mogućnostima zaposlenja i obrazovanja te poslovnoj klimi.

Za top istraživanje je bitno i da gradovi mogu pružiti ugodan, uspješan i održiv život za svoje građane, posjetitelje i susjede kao i da su opće prepoznatljivi širom svijeta. Pariz se tako osim opće najbolje ocjene našao među bolje rangiranim i u nekoliko kategorija, dok su Tokio, Singapur, Hong Kong, Prag, Varšava i Dubai jedini gradovi na toj listi izvan SAD-a, zapadne Europe i Australije. Uz to istraživanje iz GfK su danas najavili i da će GfK Grupa, za koju kažu da je četvrta po veličini za istraživanje tržišta u svijetu, od 1. siječnja iduće godine djelovati prema novoj korporativnoj strategiji kojom bi se uskladili s transformacijama i inovacijama u industriji istraživanja tržišta.

Potrošački izbor i potrošačko iskustvo

Slijedom toga GfK će svoje poslovanje usredotočiti na dva nova sektora "Consumer Choice" (potrošački izbor) i "Consumer Experience" (potrošačko iskustvo), čime se očekuje pokrivanje cjelovitog kupovnog ciklusa. Napominju i da krajem 2015. GfK Grupa želi stići na razinu prodaje od dvije milijarde eura, čime bi pretekli opći rast sektora istraživanja tržišta kao cjeline s organskim rastom 2 posto iznad ukupnog tržišta. Realnost ostvarivosti nove poslovne strategije potvrđuju već financijski rezultati tekuće godine koji su, kako navode, porasli na razini prodaje i dohotka. Nakon prvih pet mjeseci knjiga narudžbi pokriva 73,2 posto očekivane godišnje prodaje (prošle je godine to bilo 70,7 posto). (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox