Parlament Republike Srpske dodijelio je sebi svu državnu imovinu

Parlament Republike Srpske prihvatio je zakon kojim je tom entitetu dodijelio svu državnu imovinu, na koju je visoki međunarodni predstavnik stavio zabranu raspolaganja.

 

Većina srpskih zastupnika u parlamentu RS-a u Banjoj Luci poduprla je prijeporni zakon o statusu državne imovine, kojim se ona dodjeljuje Republici Srpskoj, dok su bošnjački bili protiv.

"To znači da je sva imovina na teritoriju Republike Srpske u vlasništvu RS-a, a da se dio te imovine može ustupiti na uporabu institucijama BiH radi obavljanja poslova iz njihove nadležnosti", navodi se u objašnjenju toga zakona. Dodaje se da će ustupanje imovine ustanovama BiH biti uređeno sporazumom između vijeća ministara BiH i vlade RS-a.

Ministar pravosuđa RS-a Džerard Selman istaknuo je da zakon nije protudaytonski te da će pomoći rješavanju pitanja raspolaganja državnom imovinom.

Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) Valentina Inzka popodne je objavio Inzkovu izjavu da vlasti Republike Srpske vode "protuslovnu politiku" jer traže zatvaranje OHR-a, a istodobno donošenjem toga zakona produljuju "rad toga međunarodnog tijela".

Visoki predstavnik Paddy Ashdown zabranio je 2005. raspolaganje imovinom koja je 1991. pripadala državi BiH ili je predmet sukcesije. U međuvremenu je utemeljeno povjerenstvo za državnu imovinu koje se nije uspjelo dogovoriti o načinu raspodjele i raspolaganja državnom imovinom.

Jedan od uvjeta za zatvaranje ureda visokog međunarodnog predstavnika i prijelaz na ured Europske unije u BiH, koji je uspostavilo Vijeće za provedbu mira 2008., jest postizanje dogovora o raspolaganju državnom imovinom. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox