Pekari žele 10 posto veće cijena kruha i peciva

Iako su ovo ljeto odustali od poskupljenja cijena kruha, pekari su ih odlučili povisiti od sredine listopada kada im ističu stari ugovori s trgovcima.  Pekari traže i do 10 posto veće cijenu kruha i peciva, no većina trgovačkih lanaca zasada odbija njihove zahtjeve, piše Večernji list.

Pekari su nalaze pred dvojbom ili će prestati poslovati s trgovcima koji odbijaju povećati cijene kruha i peciva ili će propasti.

Čakovečki mlinovi koji posluju i s brašnom zasada ne namjeravaju poskupljivati kruh pa su njihovim konkurentima vezane ruke.  Ostalima, međutim nije lako. Veleprodajne cijene od kolovoza su veće od 40 posto pa pekari ističu kako će teško preživjeti sa starim cijenama u kojima rabati, povrati i ostali ulazni troškovi čine više od 50 posto.

Oni najveći, Mlinar, Podravka i Klara zasade se ne usude prvi suprotstaviti trgovcima. 

Status quo na tržištu očito će tako još neko vrijeme potrajati, na zadovoljstvo potrošača, premda bi državi bilo isplativije da svoju pekarsku industriju zadrži, umjesto da je uništi, kaže direktorica Žitozajednice Nada Barišić. Također ističe kako su Hrvati vezani za cijenu kruha iako ga bace u vrijednosti čak 600 milijuna kuna godišnje.

Analitičari smatraju da bolje stoje oni koji su proteklih mjeseci potiho poskupljivali cijena brašna, šećera, ulja, kave i drugih namirnica i navode kako nas tek čeka drastično povećanje cijena hrane, piše Večernji list.  Ako se ostvare najcrnje prognoze hrana bi u Hrvatskoj mogla poskupiti i do 30 posto. Vremenske nepogode uzrokovale su slab prinos pšenice i ječma, a ni prinost kukuruza neće biti puno bolji. Rast cijena žitarica uzrokvat će poskupljenje mesa. UN-ova agencija za hranu upozorava kako su cijene mesa najveće u posljednjih 20 godina, a očekuje se i dalji rast.

Iako kod nas cijene mesa još uvijek ne divljaju, primjećuje se rast cijena teletine i peradi, a stručnajci smatrju da je za očekivati rast svih vrsta mesa i mlijeka. (J.K.)

 

 

Izvor: Večernji list, 13. listopada 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox