Peričić: Do kraja godine 650 radnika odlazi iz HŽ Infrastrukture

Do kraja godine veći dio od 650 radnika HŽ Infrastrukture koji će biti iskazani kao tehnološki višak otići će iz tvrtke, a približno polovica njih odlazi dobrovoljno, uz poticajne uvjete, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić.

Planovi za sljedeću godinu uključuju odlazak još 360 zaposlenih, a ukupno bi u trogodišnjem razdoblju iz HŽ Infrastrukture trebalo otići do dvije tisuće zaposlenih, rekao je Peričić. Takvo smanjivanje broja zaposlenih, po njegovim je riječima, osnovni uvjet funkcioniranja tvrtke. Peričić je ujedno izvijestio da će HŽ Infrastruktura preuzeti 54 zaposlena u HŽ Holdingu, koji prestaje postojati zadnjim danom rujna. U pogledu restrukturiranja ovisnih društava, Peričić je izvijestio da je Uprava Remonta i održavanja pruga zadužena da pokrene stečaj, a dio djelatnosti i 51 radnik prešli su u Infrastrukturu.

U društvo Proreg HŽ Infrastruktura prenijet će svoj udjel većinskom vlasniku (HŽ Putničkom prijevozu), Željezničko ugostiteljstvo bit će podijeljeno na nekoliko društava i potom privatizirano, dok Posit i Pružne građevine zasad ne mijenjaju status. Tijekom kolovoza, rekao je Peričić, HŽ Infrastruktura pokrenula je nadmetanje za odabir financijske institucije koja bi osigurala zajam od 620 milijuna kuna koji će biti upotrebljen za sređivanje financijske likvidnosti i realizaciju investicija. Također, u tijeku su pregovori s EBRD-om o zajmu za nabavu strateške mehanizacije i financiranje otpremnina za višak radnika. Govoreći o ulaganjima u projekte poboljšanja kvalitete željezničke infrastrukture, Peričić je kazao kako su u razdoblju od 2012. do kraja 2016. godine u planu ulaganja od 2,5 milijardi kuna za investicije i održavanje iz vlastitih sredstava te 7,5 milijardi kuna za investicije iz fondova EU-a.

Uz velike infrastrukturne projekte, kao što što su obnova dionice Okučani-Novska, izgradnja drugog kolosijeka dionice pruge Križevci-Koprivnica-državna granica, u planu je i niz manjih kao što su revitalizacija kolodvora u Petrinji, obnova dionice pruge Pleternica-Požega te obnova prometa prema Daruvaru i Kumrovcu. Posebnost tih manjih projekata je što će ih HŽ Infrastruktura odraditi bez zaduženja i uz upotrebu polovnog materijala, koji se do sada otpisivao. (Hina/HT)

 

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox