Petnaest posto Hrvata koristi pametni telefon

Prosječno 14 posto stanovnika srednje i istočne Europe ima tzv. pametni telefon. Najviše ih ima u Sloveniji, Turskoj i Litvi, a najmanje u Rumunjskoj, Ukrajini i Slovačkoj, pokazuju rezultati GfK istraživanja ''CEE Telco Industry Report 2011''.

Pristup internetu s mobilnog uređaja raste s posjedovanjem smartphonea. Vlasnici pametnih telefona čine preko 30% online populacije u promatranoj regiji.

Hrvatska je zajedno s Bosnom i Hercegovinom na petom mjestu u navedenoj regiji gdje 15 posto stanovnika posjeduje pametni telefon, ispred Češke, Mađarske i Estonije dok je za jedno mjesto na ljestvici bolji Kazahstan.

Muškarci neznatno dominiraju u posjedovanju pametnih telefona – tek oko 3%. U Litvi, Latviji te Rusiji taj je odnos posve izjednačen, a nešto veće muška prevaga postoji kod Slovenaca i Čeha.

Vlasnici pametnih telefona atraktivna su ciljna skupina jer ih je više dostupno na internetu nego što je to slučaj kod vlasnika ostalih mobilnih uređaja. Oni više koriste razne web servise kao što je online kupovina i internet bankarstvo te više koriste svoj smartphone za pristup društvenim mrežama ( u CEE regiji 75% korisnika pametnih telefona  komunicira putem socijalnih mreža). (PS/JH)

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox