Plan je dvostruko povećanje proizvodnje u dvije godine

Tvrtka danas surađuje s više od 70 kooperanata, najviše u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji.


Mesna industrija Vajda iz Čakovca obilježila je 50. obljetnicu kooperacije s domaćim uzgajivačima svinja te najavila daljnje planove povećanja godišnjeg kapaciteta, koji bi do kraja ove godine trebao porasti na 150.000 tovljenika. Upravo je kvalitetna suradnja s više od 70 kooperanata iz Međimurske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije jedan od temelja uspjeha poslovanja Vajde, kao i čitave Grupacije Pivac, a na panel-raspravama održanima u povodu obljetnice razgovaralo se o izazovima u domaćoj svinjogojskoj proizvodnji te novom modelu kooperacije. U razgovoru su uz predstavnike Vajde i Grupacije Pivac sudjelovali Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, Željko Mahnet, načelnik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne agencije, Branko Bobetić, direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, Saša Legen, direktor Bioinstituta, Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske te Vjeko Balent i Tihomir Papac, kooperanti Mesne industrije Vajda.

„Brojke koje ostvarujemo velik su uspjeh uzme li se u obzir da Hrvatska već niz godina bilježi pad domaće proizvodnje. Kako bismo zaustavili taj negativni trend, ulaskom u Grupaciju Pivac intenzivno smo krenuli u povećanje kapaciteta vlastitog uzgoja i širenje kooperacije sa svim OPG-ovima zainteresiranima za suradnju. Cilj je našeg velikog projekta revitalizacije svinjogojske proizvodnje povećati proizvodnju s 40.000 tovljenika iz 2016. godine na 150.000 do kraja ove te 200.000 do kraja 2019. godine. Povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja dajemo prilog revitalizaciji stočarstva i općenito agrara u Hrvatskoj, naglasio je Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

Zadovoljni kooperanti

Jedan je od 70-ak Vajdinih kooperanata i Tihomir Papac iz Piškorevaca, vlasnik OPG-a Tesa, koji je s 3.000 tovljenika u turnusu jedan od većih proizvođača. „Zadovoljan sam kooperantskim odnosom, a posebno bih istaknuo da naši kapaciteti imaju sigurnu i konstantnu popunjenost kvalitetnim prascima za tov te jednako kvalitetnom hranom, s kojima uspijevamo postizati dobre poslovne rezultate u trima i nešto više proizvodnim turnusima godišnje. Cijena za uslugu tova nepromjenjiva je i mi kooperanti znamo koliko ćemo zaraditi za cijelu godinu. Nadamo se da će ovakav kvalitetan ugovorni odnos potrajati kroz dugogodišnju suradnju, poručuje Papac.

Mnogi kooperanti Mesne industrije Vajda i Grupacije Pivac ujedno su i članovi Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, čiji predsjednik Goran Jančo poručuje da mu je drago što su prepoznali partnera s kojim će ostvarivati zajedničke interese. „Nadamo se da će resorno ministarstvo prepoznati izazove i probleme s kojima se danas susreću hrvatski svinjogojci te svi zajedno pristupati u njihovom rješavanju, a sve u svrhu očuvanja ruralnog prostora i sprečavanja depopulacije svih dijelova Hrvatske, rekao je Jančo.

Pedeset milijuna kuna za modernizaciju

Za daljnji razvoj domaćeg svinjogojstva potrebna je moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje. U skladu s tim, do kraja ove godine u Mesnoj industriji Vajda bit će realiziran ukupno 50 milijuna kuna vrijedan investicijski projekt dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog pogona, nabave strojeva i opreme za proizvodnju, proširenja skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizacije rashladnog sustava. Primarna je svrha ovih investicija upravo stvaranje uvjeta za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja. Konačni je cilj omogućiti maksimalno korištenje domaće sirovine u Vajdi, ali i ostalim članicama Grupacije Pivac, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox