Plava laguna dobitnik zlatne nagrade Global Chemical Leasing za 2021. godinu

Plava Laguna osvojila je zlatnu nagradu Global Chemical Leasing za 2021. godinu! Riječ je o nagradi koju je Plava Laguna osvojila zajedno sa Ecolabom kao dobavljačem kemije, a koja je vezana uz procese i kvalitetu pranja.


Nagrada se dodjeljuje u tri glavne kategorije - studije slučaja, inovacije i istraživanje, te u kategoriji posebne nagrade -inicijative i start-up-ovi koje vode žene. Plava Laguna osvojila je nagradu u glavnoj kategoriji studije slučaja „case study“. Riječ je o tome da su pranje rublja, odnosno higijena strašno važni u hotelskoj industriji. Visoki standardi traže upotrebu deterdženata i dezinficijensa kao i potrošnju velikih količina vode.

Plava Laguna i Ecolab su počeli surađivati još prije deset godina koristeći poslovni model s kojim su uspjeli zamijeniti korištenje praška za pranje rublja s tekućim praškom u kojem se nalaze neopasne kemikalije te osigurati da se pranje i dezinfekcija uz istu kvalitetu odvijaju na nižim temperaturama. Proces je optimiziran uz korištenje automatskog dozatora za tekući deterdžent te je implementirano rješenje za recikliranje odnosno ponovno korištenje vode. U sustav za pranje je instaliran i izmjenjivač topline otpadnih voda. Tako je korištenje kemikalija smanjeno za 30 posto, korištenje vode za 21 milijun litara u godinu dana, odnosno čak 50 posto, a korištenje vodene pare za 4 milijuna kilograma godišnje, što je značilo golemu uštedu i novca i energije.

Zahvaljujemo na nagradi zbog koje smo izrazito ponosni jer vidimo da se naš timski rad cijeni i u svijetu. Sigurnost i higijena su u ovom trenutku naši prioriteti te smo ponosni da smo prepoznati kao lideri u ovom području!, objašnjava direktor profitnog centra Sport i praonica Plave Lagune Saša Pilat. Održivo upravljanje kemikalijama je jako važno za turističku industriju jer je naš osnovni resurs upravo prostor te su zato zelene tehnologije i energetska održivost za nas izrazito bitni, ističe Pilat.

Žiri je pregledao 92 vrlo impresivne prijave iz 21 zemlje, a Plava Laguna je u svojoj kategoriji izabrana kao dobitnik jednoglasno, na čemu im od srca čestitam., rekla je Gabriela Eigenmann, koordinatorica Globalnog programa kemijskog leasinga.

Prva nagrada za globalni kemijski leasing organizirana je 2010., godine. Poslovni model kemijskog leasinga razvili su austrijska vlada i Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) početkom 2000-ih. Globalnu nagradu za kemijski leasing danas suorganiziraju Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO), austrijsko Savezno ministarstvo za klimatsko djelovanje, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju (BMK), njemačko Savezno ministarstvo za okoliš, prirodu, zaštitu i nuklearnu sigurnost (BMU), Njemačka agencija za okoliš (UBA), Švicarski savezni ured za okoliš (FOEN) i Europsko udruženje kemijskih distributera (FECC).

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox