Pljačka američkog zdravstva

Devedeset jedan osumnjičeni, među kojima liječnici i bolničarke, optuženi su u svezi s najnovijim prijevarama u američkom zdravstvu u vrijednosti od oko 295 milijuna dolara.


Glavni državni odvjetnik Eric Holder, ministrica zdravstva Kathleen Sebelius i izvršni pomoćnik direktora FBI-aja Shawn Henry objavili su optužbe u Washingtonu. Rezultat je to borbe protiv kriminalnih skupina u osam američkih gradova koje su pljačkale Medicare, savezno zdravstveno osiguranje za starije i invalide.

Od Brooklyna do Miamia i Los Angelesa optuženi su se odnosili prema programu Medicare kao da je njihova osobna kasica prasica, rekao je novinarima u Washingtonu čelnik odjela za kriminal ministarstva pravosuđa Lanny Breuer. U dvotjednoj akciji je sudjelovalo oko 400 agenata FBI-aja, ministarstva zdravstva i drugih policijskih službi na razini saveznih država i lokalnoj.

Miami centar pljačke

Akcija se odvijala u Miamiju, Houstonu, Baton Rougeu, Los Angelesu, Detroitu, Dallasu, New Yorku i Chicagu. Oko polovice osumnjičenih optuženi su u Miamiju, kojega policijski stručnjaci vide kao američku prijestolnicu prijevara u zdravstvu. Samo osumnjičeni u Miamiju optuženi su za sudjelovanje u zavjerama za prijevaru u vrijednosti od skoro 160 milijuna dolara za lažne račune za kućne posjete, liječenje mentalnih oboljenja, fizičku terapiju, liječenje HIV-a i druge usluge.

Prema sudskim dokumentima optuženi su sudjelovali u kriminalnim zavjerama podnoseći zahtjeve Medicareu za liječenje koje je bilo medicinski nepotrebno a često nije ni bilo pruženo. Specijalni agent FBI-aja iz Miamija John Gillies kazao je novinarima kako je 42 osumnjičenih uhićeno na području Miamija, a da se još traga za tri bjegunca.

Unatoč onome što je nazvao najnovijim uspjehom u borbi protiv prijevara u sustavu Medicarea Gillies je istaknuo kako rješenje toga problema nije ni na vidiku. "Imamo pred sobom još desetine i desetine slučajeva", rekao je on govoreći o prijevarama za koje FBI procjenjuje da godišnje staju američke porezne obveznike između 70 i 234 milijardi dolara. (Hina/HT)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox