Pljačka preko Skypea: Platite 200 dolara ili hakeri brišu sve s računala

Porukama preko Skypea počeo se širiti malware putem kojeg hakeri zaključavaju računala i od korisnika traže da u roku od 24 sata uplate 200 dolara kako im ne bi izbrisali sve podatke. 

Sve počne tako što korisnik dobije poruke od svojih kontakata na Skypeu: "lol is this your new profile pic?" s dodatnim linkom u poruci, a ako otvore taj link na računalo skidaju datoteku koja u sebi skriva Dorkbot virus (druge sigurnosne kompanije imaju i druga imena za ovaj malware poput Backdoor.Win32.Hupigon, odnosno Troj/Agent-YCW), piše dnevnik.hr

Kada korisnici otvore tu datoteku, cyber kriminalci preuzimaju kontrolu nad računalom te malware automatski 'otme', odnosno zaključa računala i traži da korisnici u roku od 24 sata uplate 200 dolara kako bi otključali računalo, a ako to ne naprave Dorbot će izbrisati sve datoteke s računala. Iz Skypea su priznali postojanje ovog problema i rekli kako rade na njegovom rješavanju, a u međuvremenu su pozvali sve korisnike da nadograde Skype na posljednju verziju te da nadograde i sav sigurnosni softver na računalu.

Naravno, korisnici se upozoravaju da ne otvaraju takve linkove, odnosno da ne pokreću datoteke koje skinu s takvih linkova. Poruke se šire  na engleskom i njemačkom jeziku. (HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox