Ploggingom u parku Maksimir završeno treće izdanje projekta Od izvora do mora

Akcijom čišćenja oko jezera u parku Maksimir završeno je ovogodišnje izdanje zajedničkog ekološkog projekta Coca-Cole i Jutarnjeg lista Od izvora do mora koji podržava akcije čišćenja hrvatskih obala rijeka, jezera i mora od otpada te potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnoga bogatstva.


Domaćini akcije bili su Javna ustanova Maksimir i atletski klub Dinamo – Zrinjevac, a organizirana je u obliku plogginga, kombinacije trčanja i prikupljanja smeća.

Ove godine su u projektu Od izvora do mora u 11 akcija sudjelovali volonteri okupljeni oko udruga Odra, KUD Čiče, DVD Novo Čiče, Agro Educa, Ekološka udruga Prvić Šepurine, Odred izviđača pomoraca Posejdon i Savez izviđača Hrvatske. U akcijama je prikupljeno oko 15 tona otpada, a čistilo se diljem Hrvatske – od Novog Čiča, Zagreba, Splita pa do otoka Prvića.

Projekt je podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ministar dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je u akcijama čišćenja.

Hvala Coca-Coli i Hanza Mediji što su prepoznali značaj društveno odgovornog poslovanja i organizirali projekt Od izvora do mora, sjajnu akciju koju će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržavati koliko bude potrebno, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

 „Javna ustanova - Maksimir promiče zaštitu prirode u Gradu Zagrebu, a park Maksimir jedan je od zaštićenih dijelova prirode o kojem se Ustanova brine. Priroda u gradu pruža brojne dobrobiti svim njenim posjetiteljima i stanovnicima. Pozivamo sve posjetitelje parka Maksimir da nas podrže u smanjenju i odlaganju otpada u prirodi u gradu Zagrebu te da na taj način pokažemo zahvalnost prirodi koja nas okružuje. Inicijativom: Maksimir bez otpada! želimo potaknuti posjetitelje da otpad ne donose sa sobom u Maksimir, ne stvaraju ga tamo niti ostavljaju“, naglasila je dr. sc. Nika Dolenc, vršiteljica dužnosti ravnatelja Javne ustanove Maksimir.

Kao odgovoran i aktivan član zajednice u kojoj djelujemo i stvaramo, promičući pozitivne i održive društvene vrijednosti, ponosni smo što smo dio projekta koji je okupio sve partnere i sudionike u akcijama brige o okolišu, angažirajući javnost i lokalnu zajednicu. Danas završavamo ovaj uspješan niz ekoloških aktivnosti spajajući zdravlje prirode i naše osobno zdravlje, brigu o okolišu s aktivnim životom, trčanje uz čišćenje otpada i boravak na otvorenom, izjavila je Ana Hanžeković Krznarić, članica Uprave Hanza Medije i predsjednica AK Dinamo – Zrinjevac.   

Svjesni izazova ambalažnog otpada u okolišu, 2018. godine pokrenuli smo projekt Od izvora do mora kojim želimo skrenuti pozornost na važnost odgovornog upravljanja otpadom. Rezultati ovogodišnjeg projekta su impresivni – 11 akcija i 15 tona otpada, veliki broj uključenih dionika i ono što je najvažnije – doprinijeli smo očuvanju vodnog bogatstva Lijepe naše, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost Coca-Cole HBC Adria.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, partner i suorganizator ovogodišnjeg projekta naglasio je Jutarnji list uvijek je strastveno pratio sve društveno relevantne teme, a ekologija je zadnjih godina jedna od najvažnijih. Ovom smo se prilikom udaljili od tipkovnica, riječi i papira, i na terenu se uključili u promjenu koja je toliko potrebna. Kao medij koji potiče odgovornost, znanje i ekološku osviještenost i dalje ćemo neumorno – kroz vrhunske tekstove, priče i reportaže – raditi na tome da naš okoliš i prekrasna priroda Hrvatske budu ljepši, čišći i slobodni od neprimjereno odbačenog otpada.

Od izvora do mora dio je dugoročnog programa Svijet bez otpada, kojime se Coca-Cola obvezala da će se do 2025. godine sva primarna ambalaža moći u potpunosti reciklirati te da će do 2030. godine udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je za četvrtinu smanjila ukupnu upotrebu plastike. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox