Po Mrsićevom modelu za 1.600 kuna zaposlilo se 7.000 mladih

Svaki treći nezaposleni na burzi rada je mladi čovjek do 34. godine, a u rujnu je svakog dana bez posla je ostajalo 500 radnika. Povratak sezonaca s mora produbio je agnojiu i posao traže svi.

Iz Ministarstva rada poručuju kako se radi na nizu mjera. Najviše nade polaže se u mjeru prema kojoj mladi stječu godinu dana nužnog radnog iskustva uz potporu od 1.600 kuna na mjesec. Po tom modelu zaposleno je već oko 7.000 mladih. No to ne rješava problem ostatka. Mnogi mladi nezaposleni govore da se često nađu u situaciji kada iz se zove na razgovor za posao a onda se od njih odustaje jer su primjerice prekvalificirani. Vlada sada priprema i dodatne poticaje, piše dnevnik.hr

Broj nezaposlenih mladih do 34 godine drastično je rastao u proteklih pet godina. Danas ih je više od jedne trećine ukupnog broja nezaposlenih. Ministar Mrsić lijek za nezaposlenost mladih vidi u velikoj novčanoj injekciji koja će biti usmjerena prema poticaju samozapošljavanja. Poticaji poduzetnicma za zapošljanje ljudi s burze i sada postoje. Ključna je i reforma zavoda za zapošljanje. Ako vam se u roku 6 mjeseci ne uspije naći radno mjesto, onda vam se u mora ponuditi ili dodatna edukacija ili dati neko dodano obrazovanje, rekao je Mrsić.

Nezaposlenost u Hrvatskoj užurbano raste od 2008. Dramatičan vrhunac doživjela je u veljači ove godine s rekordom od 342 tisuća nezaposlenih. (HT)

 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox