Po prvi put životni vijek Amerikanaca premašio 78 godina

Očekivani životni vijek u SAD-u premašio je prvi put 78 godina, po najnovijem izvješću američkih vlasti koje pokazuje da će djeca rođena 2009. živjeti u prosjeku 78 godina i dva mjeseca.

Po procjenama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP), muškarci će živjeti u prosjeku 75,5, a žene 80,5 godina.

Rasna struktura očekivana životnog vijeka pokazuje da se jaz između bijelaca i crnaca produbljuje i da je sada prosječni očekivani životni vijek bijelaca četiri godine i dva mjeseca viši nego u crnaca.

Oko 2,4 milijuna ljudi umrlo je u SAD-u 2009. ili oko 36 tisuća manje nego godinu dana prije. Smrtnost se smanjila u raznim kategorijama - od oboljelih od srčanih bolesti do broja ubijenih - pa stručnjaci ne vjeruju da je objašnjenje produljenja životnog vijeka jednoznačno. Vjeruje se da bolja zdravstvena zaštita, cijepljenje i javnozdravstvene mjere protiv pušenja imaju učinak.

Očekivani životni vijek u SAD-u gotovo neprekinuto raste od 1940-ih godina. I smrtnost novorođenčadi smanjuje se i pala je gotovo tri posto u godinu dana. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox