Počela ledena berba: Minus u termometru za vrhunski traminac

Iako su hrvatski vinogradari zbog relativno toplog prosinca i siječnja sumnjali da će ove zime imati ledenu berbu, val hladnoće posljednjih dana ovih je dana omogućio ledenu berbu u vinogradima Kutjeva i vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije, u Trnavi pokraj Đakova, a u Iločkim podrumima takvu berbu najavljuju za početak idućeg tjedna.

Za ledenu berbu, koju nazivaju i krunom vinogradarske proizvodnje, potrebno je da temperatura nekoliko dana bude ispod minus sedam stupnjeva Celzijevih, a za nju se obično ostavlja kvalitetno grožđe, u slučaju tri spomenute tvrtke riječ je o tramincu.

S obzirom da je prošao prosinac, a skoro i siječanj, a da se temperature potrebne za ledenu berbu nisu spuštale, mislili smo da od nje ove godine neće biti ništa, no kraj siječnja ju je ipak donio, rekao je ekonom Đakovačko-osječke županije i ravnatelj "Misnih vina" mons. Stjepan Karalić početkom ovog tjedna kada je u vinogradima nadbiskupije, u Trnavi pokraj Đakova, počela ledena berba.

U tim je vinogradima ledena berba započela u utorak, 31. prosinca, na 1,5 hektara, od ukupno 32,5 hektara i trajala je dva dana. Za ledenu je berbu ostavljen traminac crveni, a koliko će biti predikatnog vina ledene berbe, kaže Karalić, još je rano za procijeniti. Trenutni val hladnoće omogućio je i tvrtki Kutjevo da svoj najviši vinograd na položaju Hrnjevac, na koti od 400 metara nadmorske visine, obere s oznakom ledene berbe.

Brali su traminac na površini od 2,2 hektara, koji je, kako ističu iz Kutjeva, odlične kondicije te se od njega očekuje oko 1.500 litara vina najviše predikatne kategorije.

Posebni uvjeti

Kod ledene berbe, kako napominju, iznimno je važno da grožđe u smrznutom stanju dođe na preradu, jer bobice su smrznute i ledeni kristali vode prilikom prešanja ostaju u preši i ne ulaze u mošt, koji je toliko gust da se stiskanje u preši obavlja nekoliko puta. Tako se prirodnim putem prešanjem odstranjuje voda i dobije najgušći koncentrat mošta, nakon čega počinje veliko umijeće fermentacije tog koncentrata na niskoj temperaturi do 10 stupnjeva Celzijevih.

U Iločkim podrumima ledenu berbu, za koju su ostavili dva hektara pod tramincem, najavljuju za početak idućeg tjedna.

Inače, uvjete pod kojima se ostvaruje ledena berba propisuje i sam Zakon o vinu, koji zahtijeva određenu temperaturu da se u bobici stvori led koji apsorbira vodu i omogućuje da se u samoj bobici sačuva sok u velikoj koncentraciji. To znači barem 48 sati kontinuirane temperature od minimalnih minus sedam stupnjeva Celzijevih, kada počinje berba i prešanje grožđa, a mošt mora sadržavati najmanje 127 stupnjeva Oechsla. (Hina/jk) 


 

 

 

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox