Počela sezona kruzera: Korčula uz bok Dubrovniku

U Korčulansku luku uplovila su jučer, sa stotinjak putnika, dva manja turistička broda "Artemis" i "Athena", koji plove u aranžmanu američke kompanije "GrandCircle", a doplovili su ranije nego proteklih godina.

 

Lijepo i sunčano vrijeme omogućilo je stranim turistima panoramsku šetnju Korčulom te posjet kulturno-povijesnim znamenitostima. Ta će dva broda imati i najviše pristajanja u Korčuli - svaki vikend do kraja listopada ove godine, kada imaju ugovorene i posjete Dubrovniku, Hvaru, Neumu i Kotoru.

U Korčuli ističu zadovoljstvo sve većim zanimanjem turističkih agencija i brodarskih kompanija, koje su za ovu godinu već rezervirale 190 pristajanja, što taj grad svrstava u najposjećenije jadranske luke poslije Dubrovnika. Ove će godine Korčulu posjetiti 20 brodova više nego prošle godine, kada su najviše dolazaili brodovi pod zastavom Bahama, Bermuda, Malte i Paname te Francuske, Velike Britanije, Belgije i Nizozemske.

Korčula treba veću luku

I ove se godine očekuje da će najviše brodova - 27 uploviti u lipnju te u listopadu - 25. Od Žarka Klisure iz Županijske lučke uprave u Korčuli doznaje se da je prošle godine u Korčulu uplovilo 212 stranih brodova na kružnim putovanjima, koji su ukupno dovezli oko 73 tisuće putnika, što je povećanje u odnosu prema 2009. godini, kada su uplovila 182 broda s više oko 55.000 putnika.

Za prihvat većih brodova Korčula mora dobiti veću luku, čija se gradnja planira krajem ove godine na Polaćištu, dva kilometra od grada. Ondje će, po riječima ravnatelja Županijske lučke uprave u Korčuli Vedrana Lelekovića, biti dulji krak za pristajanje kruzera duljine do 200 metara, drugi dio bi služio za brodove koji održavaju dužobalnu liniju (npr. Jadrolinija trajekti tipa "Marko Polo") i treći pristan za manje trajekte (od 50 do 90 metara) na liniji preko Pelješkog kanala i do Drvenika. (Hina/MJ)

 

Foto: ilustracija

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox