Početak pregovora Vlade i MOL-a

Dugoočekivani pregovori hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o dioničarskom ugovoru u INA-i počinju danas. Vladi je to nova prilika da učvrsti svoj položaj u INA-i. "Moramo sjesti i vidjeti koje su obveze MOL-a kao strateškog investitora prema ugovora o odnosu dioničara na ulaganja u infrastrukturu i rafinerije, kao i koje su obveze hrvatske Vlade po ugovoru o hrvatskom biznisu", izjavio je premijer Zoran Milanović u utorak.

Dok Vlada optužuje MOL za nedovoljna ulaganja u INA-u, iz MOL-a prijete tužbom i traže 2 milijarde kuna odštete zbog nepreuzimanja plinskog poslovanja od INA-e,. Na se  još obavezala Sanaderova Vlada 2009. godine. Epilog tužbe bi pak mogao ovisiti o potvrdi prvostupanjske presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojom je proglašen krivim za predaju upravljačkih prava MOL-u.

"Ako se to potvrdi u dobrom stupnju, postavlja se pitanje ništavnosti tog ugovora. Ovo ne govorim zato da bih vršio bilo kakav pritisak na MOL, naprotiv, nego naprosto kao jednu tešku mrlju i otegotnu okolnost u pregovorima i od toga je naprosto teško pobjeći. Mi tome pristupamo u dobroj vjeri", rekao je Milanović. 

Vođa hrvatskog pregovaračkog tima, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak  je najavio transparentne pregovore ovaj put "Već sam nekoliko puta ponovio da je povijesno netransparentno pregovaranje i komuniciranje preko medija pokazalo da to nije bilo mudro. Niti je javnost, a ni mnogi članovi Vlade nisu znali što se događalo tada i završilo je loše. Ja stvarno danas želim pregovarati za pregovaračkim stolom, usuglasiti se sa našim partnerima", poručio je Vrdoljak.

Hrvatska vlada ima 44,84 posto dionica, a MOL 49,1 posto. MOL se navodno, neće odreći upravljačke kontrole, ali su spremni razmotriti neke promjene postojećeg dioničarskog ugovora poput prava veta.

(PS/Z.R.)

 Izvor:net.hr

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox