Početkom 2012. poskupljuju struja i plin?

Uskoro će poskupjeti energenti – struja i plin. Prema pisanju Novog lista, to je jedan od nepopularnih poteza koji će nova vlada morati povući i to što skorije.

Naime, sušna godina u Europi podigla je cijenu električne energije na tržištu, a HEP je primoran 16 postoteni manjak proizvedene struje u hidroelektranama namiriti proizvodnjom u termoelektranama.

Do kraja ove godine struja neće poskupljivati, kazao je još u rujnu prvi čovjek HEP-a Leo Begović, no sve nakon toga ovisi o cijenama kretanja energije na svjetskom tržištu, dodao je.

HEP je prvo polugodište ove godine zaključio s gotovo upola manjom dobiti nego u istom razdoblju prošle godine, a nova će vlast, želi li HEP sačuvati od većih potresa morati blagosloviti poskupljenje. Tako je, nagađa se, samo pitanje dana kad će prestati štititi cijenu za kućanstva.  

Rast cijena u Europi

Prema najnovijim podacima Eurostata, cijena struje za kućanstva u Hrvatskoj je među najnižima u Europi, u rangu cijene kakvu plaćaju građani u Bugarskoj, Rumunjskoj i BiH, Estoniji i Letoniji. Kilovatsat plaćamo 0,11 eura, dok je prosječna cijena u 27 zemalja EU 0,18 eura, dakle 60 posto viša!

Kad je plin u pitanju, u EU-27 prosječna cijena za kućanstva iznosi 0,05 eura po, preračunato, kilovatsatu, za industriju pak 0,03 eura. Hrvatska, BiH i Srbija jedine su države u Europi u kojima kućanstva plaćaju plin manje od industrije, u Hrvatskoj 0,038 prema 0,04 eura. Od početka 2010., do polovine ove godine cijene plina za kućanstva rasle su u svim EU članicama, u prosjeku za sedam posto, za industriju pak gotovo 13 posto. Struja je industriji poskupjela za prosječnih pet, a kućanstvima za prosječnih sedam posto. (jh)

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox