Počinje najopsežnija antipiratska akcija u posljednjih nekoliko godina

Foto: Shutterstock

BSA | The Software Alliance diljem Hrvatske pokreće veliku akciju tijekom koje će biti kontaktirano nekoliko tisuća hrvatskih poslovnih subjekata. Akcija je usmjerena promicanju ovlaštene uporabe računalnih programa u poslovanju.

Pokrenutom akcijom BSA želi poslovne subjekte upozoriti na korištenje nelicenciranih programa i sve raširenije pogrešno uvjerenje u domaćoj javnosti da se u vremenu gospodarske krize korištenje nelicenciranog softvera tolerira više no inače. Unatoč činjenici da stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina najvećim dijelom stagnira ili čak pada, komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera je zabrinjavajuća - od 322 milijuna kuna iz 2006. godine porasla je na 380 milijuna u 2011. Zbog ovoga, BSA upozorava sve tvrtke i organizacije kako je takav stav pogrešan i može dovesti do ozbiljnih posljedica za organizaciju i njeno poslovanje. Samo u 2011. godini državni gospodarski inspektori utvrdili su povredu kod 562 subjekta, podnijeli 459 optužnih prijedloga te izdali 103 prekršajna naloga temeljem kojih su naplaćene kazne u iznosu od gotovo 700.000 kuna.

Što donosi korištenje nelicenciranog programa

Neovlaštena uporaba računalnih programa predstavlja povredu autorskog prava od strane korisnika u skladu s odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a pravne posljedice korištenja nelicenciranog softvera uključuju i kaznenu odgovornost u skladu s Kaznenim zakonom. S druge strane, korištenje licenciranog softvera donosi brojne prednosti, poput potpune funkcionalnosti softvera, redovnih nadogradnji proizvoda i sigurnosnih nadogradnji, tehničke podrške, jamstva i drugih pogodnosti. U sklopu akcije, BSA od tvrtki traži i da mu proslijede ovjerenu izjavu kojom potvrđuju da u svom poslovanju koriste isključivo licencirane računalne programe te time poštuju prava intelektualnog vlasništva proizvođača računalnih programa.

Cilj ove akcije je u velikoj mjeri stimulirati domaće subjekte da provedu nadzor nad svojom nematerijalnom imovinom i što učinkovitije počnu njome upravljati, rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj.

Po završetku akcije BSA će izvijestiti javnost o rezultatima, a očekivanja su da će podizanje svijesti poslovnih subjekata o nužnosti korištenja licenciranog softvera u konačnici utjecati ne samo na poboljšanje zaštite autorskih prava, već i doprinijeti učinkovitijem poslovanju samih poslovnih subjekata. Web poveznice prema online informativnim sadržajima na temu licenciranja i upravljanja softverskom imovinom dostupne su na web odredištu www.bsa.org/hrvatska. (PS/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox