Pod ovrhom 50.000 obrtnika

Hrvatski obrtnici i poduzetnici, okupljeni u udrugu HOP čiji je predsjednik Zoran Žic, za tri će dana na adresu Ministarstva pravosuđa uputiti prijedlog dopune Ovršnog zakona te zatražiti njegovo hitno uvrštenje u proceduru, piše Večernji.hr.

Riječ je o pokušaju borbe obrtnika da zaštite obrtna sredstva jer dosad, kako tvrde, nisu bili zaštićeni nikakvim modelom. Naime, obrtnik koji, primjerice, nije u svom privatnom domu u kojem ne obavlja djelatnost platio struju, plin ili bilo koji drugi račun zbog kojeg je pokrenuta ovrha ne može kao ostale fizičke osobe otvoriti zaštićeni račun na kojem mu se zakonski uplaćuju dvije trećine njegove plaće već mu se direktno sjeda na obrtna sredstva.

"Predlažemo da se mjesečno za ovrhu izuzme jedna trećina od osnovice koju je propisala država za obrtnika, odnosno za djelatnost koju obavlja i na temelju koje plaća svoje doprinose. Nije pošteno da nam se sjeda na poslovni račun ako, primjerice, dugujemo zbog pretplate na privatnoj adresi", poručuje Žic. Kako ističe, obrtnika koji su pod ovrhama u Hrvatskoj je oko 50 tisuća i ovo je izuzetna prilika da se izbore za bolji model zaštite. PS./S.P.(Izvor: Večernji.hr)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

               

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox