Podgorica prosvjeduje zbog Srbskog miješanja u unutarnje stvari Crne Gore

Crnogorska vlada poslala je oštar prosvjed srbijanskoj vladi zbog njezine Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regiji navodeći da je taj dokument izravno miješanje u unutarnje stvari Crne Gore, prenose podgorički mediji. U strategiji srbijanske vlade traži se da Srbi budu konstitutivan narod u Crnoj Gori po uzoru na Srbe u Bosni i Hercegovini.

Bilo koji oblik političkog djelovanja sa strane koji ima za cilj promjenu ustavnog poretka Crne Gore, kao što je to slučaj s navedenim dokumentom Vlade Srbije, izravno je miješanje u unutarnje stvari suverene države Crne Gore i potpuno je suprotno temeljnim načelima dobrosusjedskih odnosa - navedeno je u priopćenju Ureda za informiranje crnogorske vlade koje prenose mediji. Crnogorska vlada naglašava punu posvećenost daljnjem unaprjeđenju odnosa i svestrane suradnje sa svim državama u okruženju, što je, kako se ističe, osobito prepoznato u procesu europskih integracija Crne Gore u svim relevantnim međunarodnim krugovima. Oštro prosvjedujući zbog, kako se navodi, takva oblika miješanja u unutarnje stvari jedne suverene i neovisne države, Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija da srbijanskome veleposlaniku u Crnoj Gori u najkraćem roku prenese njezino službeno stajalište o tom pitanju, kaže se u vladinu priopćenju.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić sastao se početkom veljače u Beogradu s predstavnicima Srba iz susjednih zemalja – Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunjske i Mađarske, a povod je bila nešto prije donesena državna Strategija očuvanja i jačanja odnosa Srbije s dijasporom i Srbima u susjednim zemljama te analiza stanja u tim zemljama uoči popisa stanovništva ove godine u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumunjskoj. Na sastanku je, po priopćenju iz Tadićeva ureda, bilo riječi o unaprjeđenju i zaštiti prava srpskog naroda u susjednim zemljama i namjeri Srbije da razvija dobrosusjedske odnose i regionalnu suradnju te je upozoreno na potrebu da srpski narod u susjednim državama uživa isti stupanj zaštite prava kao i nacionalne manjine u Srbiji.

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je tim povodom da je Tadićevo okupljanje Srba iz iseljeništva i susjednih država, među kojima su i Srbi iz Crne Gore, nastavak pritiska - nacionalističkog Beograda na neovisnu Crnu Goru. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox