Podignuta optužnica protiv S&P-a i Fitcha

Foto: Ilustracija

Talijanski tužitelj podignuo je u ponedjeljak optužnice protiv agencija Standard & Poor's i Fitch Ratings zbog navodnih manipulacija tržištem prilikom smanjenja kreditnog rejtinga Italije. 

Nakon dvogodišnje istrage tužitelj Michele Ruggiero zatražio je podizanje optužnica protiv ukupno sedam osoba, od kojih je pet u inkriminiranom razdoblju bilo zaposleno u agenciji Standard & Poor's a dvije u agenciji Fitch. Opsežna istraga obuhvaćala je nenajavljene inspekcije financijske policije, budno praćene u javnosti, i zapljenu interne elektronske pošte i prisluškivanje telefonskih razgovara analitičara.

Među optuženima su Deven Sharma, predsjednik S&P'a od 2007. do 2011., i operativni direktor Fitcha David Michael Willmoth Riley. Agencije su "namjerno dostavljale financijskim tržištima pristrane i iskrivljene informacije", stoji u priopćenju ureda tužitelja. Optužene su da su sračunato "narušavale ugled, prestiž i kreditnu sposobnost Italije na financijskim tržištima, smanjivale vrijednost talijanskih obveznica i slabile euro", navodi se u priopćenju.

Sudac mora potvrditi optužnice da bi se mogao pokrenuti sudski proces koji bi mogao potrajati mjesecima. Agencije za dodjelu kreditnih rejtinga surađivale su u istrazi ali naglašavaju da su njihove ekonomske procjene bile neovisne i da su se temeljile na objektivnim faktorima. Istraga je pokrenuta nakon što je udruga talijanskih potrošača 2010. podigla tužbu protiv Moody'sa zbog snižavanja kreditnog rejtinga Italije koje je uzdrmalo financijska tržišta i povisilo troškove zaduživanja zemlje.

Istražitelji su se fokusirali na novije ocjene agencija, posebice one iz prošle godine kada su tržišna previranja gurnula Italiju na rub bankrota i ubrzala pad vlade na čelu sa Silvijem Berlusconijem. Istraga protiv agencije Moody's zaključena je bez podizanja optužnice, napominje tužitelj. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox