Podignuta optužnica za Fimi mediu protiv HDZ-a i Sanadera

Na zagrebački Županijski sud je stigla USKOK-ova optužnica u slučaju Fimi medija, a kako se neslužbeno doznaje u njoj se za nezakonito izvlačenje novaca iz ministarstava i državnih tvrtki tereti 11 fizičkih i pravnih osoba.

Imena optuženih još nisu poznata, no doznaje se da optužnica obuhvaća 11 fizičkih i pravnih osoba, a ne 19 kako se proteklih mjeseci nagađalo u medijima. Među novinarima na sudu nagađa se da su iz optužnice izdvojeni bivši šefovi državnih poduzeća HAC-a i Hrvatskih šuma te da će oni biti obuhvaćeni posebnom optužnicom. Da bi postala pravomoćna optužnicu mora potvrditi optužno vijeće.

Godinu i pol istrage

USKOK je optužnicu podigao nakon istrage koja je trajala godinu i pol i koja se vodila protiv HDZ-a kao pravne osobe, njezinog bivšeg predsjednika i premijera Ive Sanadera, bivšeg stranačkog rizničara, blagajnice i glasnogovornika Mladena Barišića, Branke Pavošević i Ratka Mačeka, vlasnice tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenke Jurak, dvoje njezinih suradnika Bojana Dimića i Anite Lončar Papeš.

Od državnih dužnosnika i šefova javnih poduzeća pod istragom su bili bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, bivši šef Hrvatskih šuma Darko Beuk te bivši dužnosnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar i Zlatko Korpar.

Osim HDZ-a i Fimi medije, od pravnih osoba na udaru USKOK-ovi istražitelja još su se našle tvrtke Onida, Komunikacija-D i Ani-Lon, a uoči podizanja optužnice zbog nedostatka dokaza odustalo se od istrage protiv bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox