Podijelili tržište pa dobili kazne od 1,2 milijuna kuna

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla je novčanu kaznu prijevozničkim tvrtkama i obrtima koji su zabranjenim sporazumom podijelili tržište i odredili cijene prijevoza na području Međimurske županije, priopćeno je iz te agencije. 

Riječ je o Presečki grupi iz Krapine i Rudi-expressu iz Mihovljana te Borisu Jambrošiću, vlasniku obrta Jambrošić tours iz Murskog Središća i Željku Jakopiću, vlasniku obrta Autobusni prijevoznik Turist iz Sv. Martina na Muri. AZTN je Presečki grupi izrekao kaznu od milijun kuna, Rudi-expressu 98 tisuća kuna, Borisu Jambrošiću 80 tisuća kuna te Željku Jakopiću 67 tisuća kuna.

Oni su sklopili dva ugovora koji sadrže odredbe o izravnom utvrđivanju cijena javnog linijskog prijevoza na području Međimurske županije, međusobnoj podjeli tržišta u toj županiji, kontinuiranom usklađivanju politike nastupa na tržištu te usklađivanju i registraciji autobusnih linija i zajedničkom sudjelovanju u svim budućim natječajima za obavljanje usluge posebnog linijskog prijevoza učenika osnovnih škola u Međimurskoj županiji, navodi AZTN.

Time su u razdoblju od 1. veljače 2011. do 9. listopada 2012. postupili suprotno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja te od konkurenata postali sudionici zabranjenog sporazuma na štetu korisnika svojih usluga - građana i učenika, koji su bez obzira na veći broj prijevoznika i razlike u kvaliteti usluge, ipak plaćali iste cijene prijevoza koje je diktirao međusobni dogovor autobusnih prijevoznika, kažu u AZTN-u. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox