Pogledajte koji su gradovi najveći zagađivači atmosfere

U konkurenciji od 10 gradova svijeta najviše metričnih tona ugljičnog dioksida u atmosferu ispušta New York, piše index.hr

S pojavom globalnog zatopljenja kao globalne teme i problema modernog svijeta aktualiziralo se i pitanje ugljičnog dioksida kojeg se smatra glavnim krivcem za takvo stanje. CNN je napravio kartu s 10 gradova koji ispuštaju najviše ugljičnog dioksida u atmosferu. New York sa svojim 18,65 milijuna jedno je od najvećih metropolitanskih područja na svijetu, a u godinu dana proizvede 196 milijuna metričnih tonda ugljičnog dioksida. Zanimljivo je da je New York tek četvrti grad po broju stanovnika na cijelom svijetu, ali čvrsto drži prvo mjesto po količini ugljičnog dioksida.

Sljedeći na ljestvici je Ciudad de Mexico sa 55 milijuna metričnih tona ugljičnog dioksida ispuštenih u atmosferu. Meksička metropola je sa 19,24 milijuna stanovnika drugi najveći grad na svijetu. Iako mu ime u prijevodu znači dobar zrak argentinski Buenos Aire zauzeo je treće mjesto sa 52 milijuna metričnih tona ugljičnog dioksida ispuštenog u zrak, a sa 13,52 milijuna stanovnika se smjestio na deveto mjesto.

Nakon velikih zagađivača na ljestvici slijede brazilski Sao Paolo, indijski Mumbai i New Delhi, indonezijska Jakarta, Kalkuta, te na kraju ljestvice bangladeška Dhaka. Analitičar tvrtke Eoghan Macguire, Matt Barringer, koji je izradio ovu mapu upozorava kako još nema standardnog načina mjerenja koliko grad izbacuje ugljičnog dioksida u atmosferu pa se služio podacima tih gradova, iako je metodologija mjerenja za svaki različita. (HT)

 

Izvor: www.index.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox