Pohlepa: Apple zapošljava djecu koja rade za "kikiriki"

Apple na popularnosti zarađuje milijarde dolara i to zahvaljujući relativno niskoj cijeni i visokim profitnim maržama. Kompnija može poslovati na takav način jer se iPhone i iPad proizvode u kineskim tvornicama s potplaćenom radnom snagom koja radi u uvjetima koji se u SAD-u ne bi tolerirati, piše Poslovni dnevnik.

Američki radijski program "This American Life" prošli se tjedan posebno pozabavio Appleovoj proizvodnji u Kini, dok Business Insider donosi mnoštvo zanimljivih informacija.

Shenzhen, u kojem se danas proizvodi velik broj tehnoloških uređaja, prije 30 godina je bio selo uz rijeku, a danas broji 13 milijuna stanovnika, više nego New York.

- Foxconn, u čijim tvornicama se sastavljaju iPhone, iPad, ali i proizvodi drugih kompanija u Shenzhenu zapošljava 430.000 ljudi.

- Foxconn ne provjerava dob svojih zaposlenika, a u kompaniji uvijek znaju kad će se doći inspekcija. Kad dolazi inspekcija mladi radnici se zamjenjuju starijima. Američki radijski novinar Mike Daisey tako je razgovarao s 13-godišnjom djevojčicom koja dnevno polira na tisuće novih iPhonea.

 - Radni sat traje 60 minuta i nema pauza za surfanje internetom ili čavrljanje s kolegama. Iako službeno radni dan traje 8 sati, standardna smjena iznosi 12 sati, a uobičajena je praksa da se radi i više od toga, 14 do 16 sati na dan.

- Tvornice su pod videonadzorom, a većina radnika radi stojeći.

- Nema sindikata, a zbog bilo kakvog pokušaja organiziranja sindikata ide se u zatvor.

- Jedan radnik tražio je isplatu prekovremenih sati, a kada je odbijen obratio se radničkom vijeću. Nakon toga završio je na „crnoj“ listi, koju dobivaju sve kompanije na određenom području. Takve „problematične“ radnike nitko ne želi zaposliti. (jk)

 

 

Izvor: www.poslovni.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox