Popijač i predstavnici sindikata sisačke željezare dogovorili suradnju

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i predstavnici sindikata u CMC-u Sisak dogovorili su da će surađivati u svim daljnjim koracima vezano uz najavu američkog CMC-a o zatvaranju ili prodaji sisačke željezare, a očekuju i sastanak s novom upravom o točnim namjerama američkog vlasnika oko željezare.

U petak je američki CMC izvijestio o izlasku iz CMC-a Sisak, bivše sisačke željezare, bilo prodajom bilo zatvaranjem tvornice, što dovodi u pitanje 1.130 radnih mjesta.

Dogovorili smo se da ćemo sa sindikatima surađivati u svim daljnjim koracima, jer želimo osigurati da se sačuvaju radna mjesta, da se očuva proizvodnja te ćemo zajedno sa postojećim vlasnikom tražiti rješenja, kazao je Popijač nakon sastanka.

Na upit o medijskim špekulacijama da je najava CMC-a povezana s nemogućnošću njihovog kontakta s Ministarstvom, Popijač je kazao kako je sa CMC-om i u Hrvatskoj bilo dosta razgovora, kako su razmatrani problemi i zahtjevi te im se pomoglo kod ključnih partnera oko energenata (HEP, Ina) te misli da na to ne bi trebali imati nikave prigovore.

Na upit postoji li mogućnost da se CMC-u kao velikom potrošaču energenata omoguće niže cijene, Popijač je kazao kako je od čelnika HEP-a dobio podatak da željezara Sisak ima najnižu moguću cijenu električne energije i u dnevnom i u noćnom režimu.

Željezara je dakle u apsolutno povoljnom položaju kao i ostali veliki potrošači. Što se tiče cijene plina donesena je administrativna odluka kojom se smanjuje cijena plina na 2,1 kunu po prostornom metru, što vjerujem da je bio dovoljan poticaj da se i oko toga više ne stvaraju toliki problemi, kazao je.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo gospodarstva uz njih. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox