Popijač kandidirao Čačića, a predsjednik HNS-a odbio kandidaturu

Imamo još jednog kandidata za ministra Karamarka, poručio je ministar gospodarstva Đuro Popijač, osvrčući se u Saboru na optužbe za privatizacijske malverzacije na račun Radimira Čačića. Čelnika HNS-a poručio je iz Čakovca kako nije točno da je nad njim zatraženo provođenje istrage u vezi s privatizacijskim malverzacijama.

Odgovarajući na pitanje Krunoslava Markovinovića (HDZ) hoće li reagirati na optužbe protiv Čačića, Popijač je izjavio - izgleda da imamo još jednog kandidata za gospodina Karamarka. Poznato mu je, kaže, da je 90-ih, u vrijeme privatizacije, tadašnja Agencija za restrukturiranje dala suglasnost za pretvorbu Čačićeve tvrtke Coning, i to u vrijednosti od 9,1 milijun DEM, iako je procijenjena na 16 milijuna DEM. Agenciji je bilo uplaćeno 4,6 milijuna DEM, a HFP je u postupku kontrole poništio postupak pretvorbe jer više od 90% dionica kupljeno novcem od samog poduzeća, rekao je ministar. No, izvijestio je, Fond je 2000. poništio rješenje i poništenju pretvorbe i stanje vratio na prvobitno, a na nepravilnosti je upozoravala tadašnja financijska policija, te državna revizija.

Karamrko potvrdio mogućnost pokretanja kriminalističke istrage

Karamarko je, pak, potvrdio da će policija, temeljem ustavne odredbe o nezastarjevanju kriminala u procesu privatizacije i pretvorbe, provesti kriminalistička istraživanja vezana uz privatizaciju odmarališta "Zelena Punta" na otoku Ugljanu, a koje je 2001. godine kupila tvrtka u vlasništvu Radimira Čačića. Hebrang je Čačića prozvao da od kupnje odmarališta nije ništa učinio već je ono potpuno zapušteno. Otpušteno je, naveo je, 22 zaposlenih, ukinuto tisuću ležajeva i na taj način potpuno devastirano odmaralište, naveo je.

Sumrak: Što je sa slučajem Lak na gasu, spor na kočnici?

Đurđicu Sumrak (HDZ) zanimalo je li u Hrvatskoj provedeno istražno ročište, a na zahtjev mađarskog tužiteljstva, o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao Čačić, a u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Temeljem instituta međunarodne pravne pomoći zapisnik iz prosinca proslijedili smo Mađarskoj, a kako je istraga tajna u javnosti se ne mogu objavljivati informacije, kazao je Bošnjaković.

Čačić: Hebrang je i inače oličje istinoljubivosti

Ima samo jedan mali detalj, a to je da to nema nikakve veza sa mnom ni s 'Coningom' jer 'Coning' nije provodio privatizaciju 'Zelene Punte', nego je ona kupljena na burzi nakon što je provedena privatizacija i kad je otišla u stečaj - rekao je Čačić i ustvrdio kako je Hebrangova osnovna karakteristika - "istinoljubivost". Hebrang je u aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru ustvrdio kako je slučaj tog odmarališta klasični primjer gospodarskog kriminala u procesu privatizacije. (Hina/mš)

 

 

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox