Popijač ne zna što s dugom od 20 milijardi kuna nepostojećih tvrtki

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač istaknuo je pozitivan trend pada broja tvrtki koje su u kratkotrajnoj blokadi, naglašavajući kako se mora iznaći način za razrješavanje dugovanja poslovnih subjekata koji su dugoročno u blokadi i nemaju ni jednog zaposlenog.

To su zaista tvrtke koje više ne funkcioniraju, koje ne postoje i za koje se mora pronaći brzo i efikasno rješenje, rekao je Popijač pred Banskim dvorima prije sjednice Vlade odgovarajući na pitanja novinara vezano uz podatke o nepodmirenim obvezama poslovnih subjekata koje je objavila Financijska agencija na konferenciji za novinare.

 

Nepostojeće tvrtke

Na pitanje da je Fina najavila da će se od početka iduće godine otpisati dugovi svim tvrtkama koji su u blokadi duže od godinu dana, pa ispada da će se otpisati blizu 30 milijardi kuna, Popijač je odgovorio da "to svakako to ne znači", napominjući da nije bio na konferenciji za novinare i ne zna što je rečeno.

Međutim, naglasio je, evidentno je da su kratkotrajne blokade i zapadanje u kratkotrajne poteškoće u padu. Taj trend pada kratkotrajnih blokada je očito pozitivan znak da će se i na tom području nešto dešavati, ocijenio je Popijač.

Naravno, da su one dugotrajne blokade, koje se nisu do sada rješavale i koje zaista treba drukčije promatrati, polazna osnova i svaka nova povećava ukupnu sumu (nepodmirenih obveza). Moramo naći načina kako da razriješimo 20 milijardi kuna dugovanja tvrtki koje nemaju ni jednog zaposlenog i koje više ne postoje, istaknuo je Popijač.

Na pitanje je li rješenje otpis dugova odgovorio je niječno. "Ne, pitanje otpisa ne može nitko činiti. Zna se zakonski postupak što se događa s tvrtkama koje više ne mogu osiguravati namirivanje svojih obveza", kazao je.

Na pitanje kako spriječiti mogućnost da vlasnici koji nisu plaćali obveze ponovno osnuju tvrtku naveo je da se radi na određenim izmjenama. (Hina/jk)

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox