Popijač: Računi će zimi biti veći 300, a ne 33 kune

Govoreći o poskupljenjima struje i plina, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je kako nema razloga za tako drastičan napad na građane, piše Večernji list.

Ovo je udar na građane, posebno one najsiromašnije, ali i na gospodarstvo. Mnogi u Hrvatskoj to više neće moći plaćati, a to sve će dovesti do novog vala poskupljenja, rekla je Kosor. Kosor smatra da je neistina kako je poskupljenje nužno da bi se sanirao HEP, što je izjavio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, budući da to poduzeće posluje jako dobro u posljednje dvije godine.

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač kaže da je teško točno izračunati poskupljenja jer nigdje ne piše koliko su točno povećanja. Prema njegovim riječima, fiksne tarifne stavke koje definiraju konačne račune, a ne ovise o potrošnji poskupljuju više od 15 posto.

Prema novoj Vladinoj odluci, cijena plina će biti 2,20 una ,no to nije konačna cijena jer treba uračunati i troškove distribucije i prijenosa, kaže Popijač.

Popijač objašnjava da je i u tarifnim stavkama za opskrbu plinom došlo do povećanja od oko 19 posto što znači da plin neće poskupjeti 22 posto nego više od 30 posto. Dodaje da je obmana da će kućanstva mjesečno prosječno plaćati 33 kune više jer se računi plaćaju ovisno o potrošnji, a prema ovom modelu računi će u zimskim razdoboljima biti veći za oko 300 kuna. (jk)

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox