Porasla ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija

Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija u drugom je tromjesečju zabilježilo porast ulaganja u materijalnu imovinu, prije svega kao rezultat ulaganja u pristup internetu putem pokretnih mreža kao i u opremu koja omogućava prelazak korisnika u nepokretnim komunikacijama na nove tehnologije.

Tržište elektroničkih komunikacija i dalje bilježi očekivane rezultate. U skladu sa sličnim globalnim trendovima broj minuta ostvarenih u nepokretnoj mreži smanjio se za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kako zbog zasićenja tržišta u području telefonskih usluga i utjecaja recesije, tako i zbog razvoja novih usluga. 

Na tržištu pokretnih komunikacija ukupan broj korisnika telefonskih usluga putem pokretne mreže iznosio je 5.088.840 na kraju drugog tromjesečja 2012. godine. Od toga je udio trećeg operatora nešto veći od 14 posto, što je dokaz da u Republici Hrvatskoj postoje tri stabilna operatora koji su krajnjim korisnicima u mogućnosti ponuditi inovativne usluge visoke kvalitete. Drugo tromjesečje bilježi rast broja minuta telefonskih usluga u pokretnoj mreži od 9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine dok se istovremeno maloprodajni prihod od tih usluga smanjio, što znači da krajnji korisnici telefoniraju po nižim cijenama.

Veća uporaba širokopojasnih usluga

Međutim, glavna područja rasta na tržištu elektroničkih komunikacija i dalje su širokopojasni pristup i usluga prijenosa TV programa uz plaćanje naknade.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu na kraju drugog tromjesečja 2012. godine dosegnuo je brojku od 1.205.725 što je oko 2 posto više nego na kraju prvog tromjesečja 2012. godine. Sve veća dostupnost pametnih telefona i uređaja za širokopojasne usluge dovela je i do veće uporabe širokopojasnih usluga u mrežama pokretnih komunikacija.

Broj priključaka putem pokretnih mreža porastao je za 6,4 posto u odnosu na prethodno razdoblje te je na kraju drugog tromjesečja 2012. godine dosegnuo gustoću od 7,7 posto. Zabilježen je i rast broja širokopojasnih priključaka putem nepokretne mreže za oko 1 posto. Prošlogodišnja tržišna konsolidacija intenzivirala je tržišno natjecanje u području paketa usluga. Navedeno je vidljivo u kontinuiranom rastu broja korisnika paketa usluga koji čine 33 posto širokopojasnih priključaka. Očekuje se da takva situacija dodatno potaknuti tržišno natjecanje i u razdoblju koje slijedi.

Najveći udio kućanstava i dalje televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala. Oko 40 posto kućanstava koristi uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade nekog od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatora. Međutim, u skladu s trendovima na tržištu, odnosno sve veće potražnje za paketima usluga, rasti će i broj priključaka putem drugih tehnologija. Operatori će zbog sve veće preferencije krajnjih korisnika za paketom usluga sve više uslugu interneta vezivati s uslugom televizije. Stoga se očekuje da će se tržište elektroničkih komunikacija i dalje razvijati u istom smjeru. (PS/JK)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox