Porast nezaposlenosti u Slavoniji

Krajem studenog u osječkoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirane su 32.063 nezaposlene osobe, što je 2,3 posto više nego u listopadu, a 4,3 posto manje u odnosu na studeni prošle godine.

Po podacima Područne službe, nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji u prvih 11 mjeseci ove godine smanjivala se po prosječnoj mjesečnoj stopi od 0,6 posto. U studenom je povećanje nezaposlenosti zabilježeno u svim ispostavama HZZ-a u Županiji, a najviše u Donjem Miholjcu, Đakovu i Našicama. Krajem studenog 53,6 posto nezaposlenih čekalo je na posao dulje od godinu dana, a njihov se broj u odnosu na isti mjesec prošle godine povećao za 0,8 posto, te u odnosu na listopad ove godine smanjio za 1 posto.

Kratkotrajna nezaposlenost najčešća je kod osoba sa završenim fakultetom, jer je 47,4 posto visokoobrazovanih osoba na posao čekalo do 6 mjeseci, a u najnepovoljnijem položaju su osobe bez škole kod kojih je 68,4 posto čekalo na posao dulje od godinu dana. Stopa zapošljavanja s evidencije osječkoga HZZ-a u prvih 11 mjeseci ove godine iznosila je 28,3 posto, što znači da se na 100 novoprijavljenih i nezaposlenih osoba zapošljavalo 28 osoba, odnosno pet osoba više u odnosu na isto razdoblje lani. Stopa se kretala od 16,2 posto, za radnike bez završene osnovne škole, do 36,2 posto, za osobe sa završenim fakultetom.

Tijekom studenog poslodavci su Područnoj službi HZZ-a prijavili 627 slobodnih radnih mjesta, što je 41,8 posto manje nego u listopadu, a najveći broj slobodnih mjesta prijavili su poslodavci iz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te prerađivačke industrije. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox