Porezna zatrpana zahtjevima za reprogram duga

U Poreznu upravu Ministarstva financija dosad je prispjelo ukupno 12.784 zahtjeva za reprogram dugova nastalih po osnovi poreza, carina i trošarina itd. Dužnici su u tako velikom broju pozitivno reagirali sa svojim zahtjevima kako bi se izbjegle masovne ovrhe, a poduzetnici posebno kako bi spremni dočekali novi Zakon o financijskom poslovanju.

U pravoj navali dužnika - fizičkih i pravnih osoba da urede dužnički odnos s državom koji nije ušao u zastaru - s njihove je strane iskazana namjera za plaćanjem duga prijavljenog u ukupnom iznosu od 6,159 milijardi kuna.

Porezna uprava s tim u vezi imala je cijelo proljeće i ljeto pune ruke posla i što je najvažnije, već je pozitivno riješila golem broj predmeta. Odobrivši tako 5459 zahtjeva, kako se doznaje iz Ministarstva financija, reprogramirano je 2,5 milijardi kuna na 36 mjeseci.

Uz probuđeni veliki interes za korištenje reprograma dužnici su poreznim vlastima podnijeli i 5359 zahtjeva za otpisom kamata, te je dosad Porezna uprava pozitivno riješila čak 2413 takvih zahtjeva. Nakon otpisa kamata u iznosu od 94,7 milijuna kuna uplaćena je glavnica u iznosu od 229,7 milijuna kuna.

S obzirom na veliku količinu posla poreznika zanimljivo je pitanje u kojem se roku može očekivati da će svi pristigli zahtjevi biti riješeni. Iz Porezne uprave napominju da će ih sve u najkraćem mogućem roku riješiti, piše poslovni.hr.

Brzina rješavanja zahtjeva za reprogram je u ovom trenutku jedan od primarnih zadataka jer je cilj omogućiti refinanciranje svih poreznih dugova na tri godine uz nižu kamatnu stopu kako bi se poduzetnicima omogućilo podmirivanje poreznih dugova, nastavak poslovanja te očuvanje radnih mjesta, a prije donošenja Zakona o financijskom poslovanju, kažu u PU. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox