Poreznici do sada našli 8 milijuna kuna poreznog duga

Porezna je uprava do sada izdala deset rješenja poreznim obveznicima kod kojih je utvrđen nesrazmjer između dohotka i imovine koju su stekli u protekle tri godine, utvrđen je nesrazmjer u iznosu od oko 17 milijuna kuna i ti građani na ime poreza državi trebaju platiti oko osam milijuna, najnoviji su podaci dostupni iz Porezne uprave.

Poreznici su pred okončanjem postupka i izdavanjem rješenja za još 38 građana kod kojih je utvrđen nesrazmjer od oko 62 milijuna kuna. U protekla je dva mjeseca, u ožujku i travnju, u postupku utvrđivanja razlike između oporezivih primitaka i vrijednosti stečene imovine bilo oko dvije tisuće građana.

Za usporedbu, u Poreznoj upravi iznose i podatak kako je u razdoblju od 2009. do 2011. temeljem članka 63. Zakona o porezu na dohodak, koji regulira obvezu Porezne uprave da kontrolira podatke o dohotku s podacima o nabavljenoj imovini, bilo pokrenuto oko 2.000 postupaka i doneseno oko 150 rješenja.

Sada na tim poslovima u Poreznoj upravi radi oko 1.600 službenika, a aplikacija omogućuje "paljenje crvene lampice" kod građana koji nemaju dohotka ili je on premali za nabavljenu imovinu.

Pritom, kako su već nekoliko puta poručili iz Ministarstva financija i Porezne uprave, nema nikakve razlike, nema diskrecijskih odluka službenika, ili bilo kakvih naloga nadređenih da se kod pojedinih građana ili poduzetnika ne smije ići. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox