Poručili mladima: Napustite Francusku, ovo je trula zemlja koju vode starci!

Svijet, a posebno Europa suočava se s rastućom krizom nezaposlenosti mladih. U nekim zemljama Europske unije postotak nezaposlenih mladih ljudi penje se čak do 50 posto. U Francuskoj je tako među mladima do 35 godina nezaposleno čak 25 posto, dok na razini cijele države nezaposlenost iznosi više od 10 posto, što je jedna od najviših stopa u povijest.

Zbog ovakvog stanja, tri utjecajna čovjeka u tridesetim godinama života poduzetnik Félix Marquardt, reper Mokless te novinar Mouloud Achour ovih dana pokrenuli su kampnanju kojom pozivaju mlade Francuze da napuste zemlju, piše tportal.

Kampanju su pokrenuli pod sloganom "Barrez-Vous" (oslobodite se, otiđite), a što ih je potaklo na ovaj potez objasnili su u dnevniku Liberation.

Mlade su upozorili da žive u „visoko centraliziranoj državi koja truli, a vode je starci te se malo pomalo raspada“ te su ih pozvali da ne troše svoje dragocjeno vrijeme u Francuskoj te potraže budućnost u zemljama koje nude prosperitet. Mladima su preporučili odlazak u Brazil,Kinu, Senegal i druge bivše francuske kolonije.

Na kampanju „Barrez-Vous“ reagirali su: Thomas Friang, osnivač thik-tanka Youth Diplomacy, zastupnica u Europskom parlamentu Nathalie Griesbeck i bivši državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i sada zastupnik u Narodnoj skupštini Jean-Marc Roubaud. Njihova poruka mladima bila je da im prioritet mora biti ostanak u Francuskoj i borba za njenu budućnost, a ne bijeg. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox