POS plus - kvadrat stana za 1000 eura

Foto: Shutterstock

Država će putem programa poticane stanogradnje POS plus građanima omogućiti kupnju novih nekorištenih stanova na tržištu po povoljnim uvjetima, a nastavit će i s klasičnim programom POS, najavili su na konferenciji za novinare ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i direktor Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Željko Uhlir. 

POS plus će krenuti krajem prve polovice ove godine, nakon što Ministarstvo završi pregovore s bankama koji su u tijeku, rekla je ministrica Mrak Taritaš. Riječ je o modelu financiranja kupnje novih nekorištenih stanova s čistim papirima koji se nude na tržištu, gdje će kupac sklapati ugovor o kupnji takvog stana s APN-om po modelu POS-a to jest po povoljnim uvjetima, a država će regulirati odnose s bankama i prodavateljima. Različite procjene ukazuju da je takvih stanova u Hrvatskoj oko 20 tisuća.

Po programu POS plus moći će se kupiti i stanovi u Sopnici - Jelkovcu koje je država kompenzacijom za projektnu dokumentaciju preuzela od Grada Zagreba kao i stanovi Zagrebačkog holdinga koji su u slobodnoj prodaji. Nastavlja se i zamrli program POS u kojem država gradi stanove, a građani kupuju po uvjetima povoljnijim nego na tržištu, uz nepromijenjene uvjete od početka do kraja otplate i ratu približnu najamnini. Direktor APN-a Željko Uhlir kaže da je ukupni proračun za POS i POS plus u 2013. godini 200 milijuna kuna, znatno više od 63 milijuna kuna za 2012. godinu. Po njegovim riječima, plan je u 2013. godini započeti s izvođenjem 750 stanova, među kojima je 200 stanova u zagrebačkom naselju Klara.

Građani će od sutra na web stranicama APN-a i u samoj agenciji moći pribaviti sve potrebne dokumente za natjecanje za kupnju stanova POS-a u Zagrebu, a poredak kupaca bit će objavljen iza 15. travnja, do kad se mogu podnijeti zahtjevi. Prednost će imati mlade obitelji s više djece. Ovisno o interesu, moguća su i druga POS-ova gradilišta u Zagrebu, ali i Splitu, Osijeku i drugim gradovima, rekao je Uhlir.

Za kvadrat stana 1000 eura 

Prema izračunima Ministarstva, cijena četvornog metra stana u programima POS i POS plus bit će 1.100 eura, a mjesečna rata kredita na 30 godina za stan od 60 četvornih metara 261 euro, što je 55 eura manje nego kad bi kupac po istoj cijeni za kvadrat, stan otplaćivao komercijalnim kreditom uz kamatu od 5,45 posto.

Uštedu nakon kompletne otplate u Ministarstvu procjenjuju između 10 i 15 tisuća eura. Kao i do sada, za sudjelovanje u programima POS i POS plus bit će obvezan depozit od 20 posto, što odmah otvara pitanje hoće li u njemu moći dominantno sudjelovati mladi koji prvi put kupuju stan i koji najčešće nemaju toliko gotovine. Na tu primjedbu u Ministarstvu odgovaraju da je riječ o najpovoljnijim uvjetima na tržištu. Ministrica Mrak Taritaš izvijestila je i da Ministarstvo razmišlja o uređenju tržišta stanova za najam te da se konkretna rješenja očekuju kad se obave potrebne zakonske izmjene. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox