Poskupljenje goriva ne bi trebalo povećati druge cijene

Najnovije poskupljenje goriva ne bi trebalo utjecati na povećanje cijena prijevoza roba i putnika, rekao je Hini predsjednik Udruge cestovnih prijevoznika Marijan Banelli napominjući da kamioni, tegljači, autobusi i druga gospodarska cestovna vozila kao pogonsko gorivo u 99 posto slučajeva koriste dizel.

Banelli smatra da povećanje cijene benzina ne bi trebalo biti ni argument za povećanje cijena proizvoda i usluga. Prijevoz po njegovim riječima i tako u cijenama roba i usluga sudjeluje s 1 do 3 posto, a budući da se obavlja uglavnom "na dizel", nije opravadno dizati cijene zbog rasta cijena benzina.

U Žitozajednici također ističu kako povećanje cijene benzina neće utjecati na rast cijena pekarskih proizvoda jer vozila za transport koriste dizel, a u proizvodnji se upotrebljavaju plin ili struja.

Početak izlaska iz krize? Nebi se reklo...

Pokazuje se da su euforične najave vladajućih o početku izlaska iz krize, na temelju nekih statističkih pokazatelja, u raskoraku sa stvarnim životom, a stvarni život je poskupljenje goriva i daljnji rast nezaposlenosti - poručio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever također ocjenjuje da poskupljenje goriva ne bi smjelo dovesti do lančanog rasta drugih cijena.

Svi oni koje smo u veljači 2009. pozivali da smanje svoje cijene jer je nafta tada pala na samo 40 dolara po barelu odbili su to učiniti uz izliku da je udio cijena goriva u ukupnoj cijeni mali, pa sada nemaju nikakvog razloga za poskupljenja - ističe Sever. (Hina/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox