Poslije Cipra, Hrvatska ima najčišće more u Europi

Ako prošetate po talijanskoj strani Jadranskog mora, pogled i osjećaj će biti znatno drukčiji od onog s hrvatske strane. Riječ je naravno o čistoći i ljepoti mora, a hrvatsko je more na više od 98 posto plaža, ispitanih u trećem ovogodišnjem ispitivanju kakvoće mora, bilo izvrsne kakvoće, piše croenergo.eu.

 

More niti na jednoj plaži nije ocjenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, tvrde iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a riječ je bilo o čak 701 mjestu na obali.

Ispitivanje kakvoće mora provodi se u skladu s pravilima Europske unije, od sredine svibnja do kraja rujna svakih petnaest dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž cijelog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija. Troškove ispitivanja podmiruju same županije i rezultate objavljuju na svojim internetskim stranicama.

Vodeća zemlja po kakvoći voda za kupanje u Europi je Cipar gdje 100% svih ispitanih lokacija zadovoljava stroge zadane vrijednosti, a slijede Hrvatska (97,3%), Malta (95,4%), Grčka (94,2%) i Irska (90,1%). (MJ)

 

Izvor: www.croenergo.eu

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox